33. Svečanosti Pasionske baštine

33. Svečanosti Pasionske baštine održat će se od ponedjeljka, 26. veljače do srijede, 27. ožujka.

Ovogodišnje su Svečanosti posvećene Armeniji, njezinoj sakralnoj i umjetničkoj baštini, a koju će predstaviti i armenski i hrvatski umjetnici.

Svečanost otvorenja manifestacije održat će se u dvorani Jure Petričevića u Matici hrvatskoj, u ponedjeljak, 26. veljače u 12 sati. U okviru otvorenja predavanje o armenskoj liturgijskoj glazbi održat će prof. Lilit Martirosyan, muzikologinja, pijanistica i orguljašica, predavačica na Državnom Konzervatoriju Komitas u Jerevanu te voditeljica zbora crkve sv. Ivana, Arinj/Kotayk, Armenija.

Isti dan, u 17.30 sati u dvorani Glazbenoga učilišta Elly Bašić (Vlaška 87), skladbe armenskih skladatelja izvest će obitelj Dalibaltayan predvođena hrvatskim pijanistom armenskoga porijekla, prof. Rubenom Dalibaltayanom, te kolegama iz Armenije, tenorom Aramom Mamikonyanom i pijanisticom Ariseak Mkrtchyan.

Skladbe armenskih skladatelja u svoje je programe za ovogodišnje Svečanosti, uvrstila je i nekolicina hrvatskih glazbenika i ansambala. Likovno i grafičko oblikovanje, nadahnute drevnim motivima drevnih armenskih križeva – hačkara i pleterne ornamentike, osmislila je i ostvarila armenska umjetnica s hrvatskom adresom, Alina Gishyan. Predavanje teatrologinje dr. sc. Sanje Nikčević istaknut će ulogu žene u Kristovoj muci, a ugostit će ga Grkokatolička crkva sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, čime se nastavljaju kazališne teme na Svečanostima Pasionske baštine. Nastavlja se i suradnja s Mađarskim kulturnim centrom u kojemu će se održati koncert glazbenika najmlađeg naraštaja hrvatskih umjetnika (Antonija Žarković, sopran i Nikolina Šoljić, klavir) i izložba Križni put Tihomira Lončara, a u Novinarskom domu bit će izvedena plesna improvizacija na temu Kristove muke u izvedbi mađarskih umjetnika. Svečanosti Pasionske baštine nastavljaju suradnju s istaknutim hrvatskim umjetnicima, te predstavljaju i praizvedbe novih skladbi.

Ulazak na sve programe je slobodan.

Detaljan program na poveznici: https://crkvena-glazba.hr/program-ovogodisnjih-33-svecanosti-pasionske-bastine/

Izvor: www.crkvena-glazba.hr, Kulturauzagrebu.hr, 15. veljače 2024.