32. Dani hrvatskog filma

Od 15. do 21. svibnja u zagrebačkom Studentskom centru održat će se 32. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalnog festivala najboljih animiranih,  dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ove godine na adresu Dana pristiglo je 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecat će se njih 67.

U kategoriji animiranog filma Bruno Razum odabrao je 13 naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih 11, dok kategorija igranog filma broji 20 filmova prema odabiru Kristijana Milića. Damir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je 7, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma 16 filmskih uradaka. Ravnatelj ovogodišnjih Dana je Zvonimir Rumboldt.

Osim službenog programa, ovogodišnji festival nudi i bogat popratni program; HAVC obilježava 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pulski filmski festival dugih i plodnih 70 godina, dok međunarodni filmski festival eksperimentalnoga filma GEFF svojim programom obilježava 60 godina rada. Edukativni program nudi radionicu Audicija kao networking te Radionicu filmske kritike, a za ljubitelje filmske kulture i zabave na rasporedu su okrugli stol na temu Hrvatski film i publika, filmski kviz, koncert grupe Ljetno kino, te glazba DJ majstora.

Izvor: www.dhf.hr, Kulturauzagrebu.hr, 28. travnja 2023.