19. 25 FPS

Od srijede do subote, 27. do 30. rujna 2023. u zagrebačkom kinu Kinoteka održat će se 19. izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. U četiri festivalska dana prikazat će se ukupno 27 filmova u natjecateljskom programu koji na mijene društva i filmskog medija donose specifične perspektive.

Prvi konkurentski program ovogodišnjeg izdanja otvorit će novi film „pseudomarksističke medijske gerile“ i dobitnika Grand Prixa na 16. festivalskom izdanju Total Refusal, Iz pozadine, koji daje etnografsku perspektivu na proširenu stvarnost neigrivih likova. U selekciju je ušao i Lawrence Abu Hamdan (dobitnik Nagrade publike na izdanju 2017.) sa svojim filmom o propusnim granicama i neprobojnim zakonima 45. paralela te dobitnica Nagrade Green DCP 2019., Sara Jurinčićs istančanom Valerijom, filmom o ženskim ritualima i grobovima, te otoku bez muškaraca. Konkurencija donosi film američke umjetnice Deborah Stratman Ono što preostaje.Riječ je o impozantnom radu o geobiosferi, kamenu kao arhivskom materijalu i filmu kao sjecištu izražajnih mogućnosti. Tu je i niz opojnih vizija kojima će se nova imena predstaviti zagrebačkoj publici, a među njima se posebno ističu Anđeo forme Rushnana Jaleela, koji stapanjem prizora iz raznih izvora gledatelja navodi kroz nepregledne krajolike, fantazmagorična Ekstaza Mattija Harjua o životu malog otoka u najmračnije doba godine, te svjetlosno mu suprotstavljen film Yannicka Mosimanna Sunčeve pjege, analognu poemu o naličjima zubatog sunca.

Za Grand Prix se natječu još dvije hrvatske produkcije: modularna minijatura Evanescence multimedijske umjetnice Mare Šuljaki inventivni filmMira Manojlovića koji od nekoliko sekundi vrpce izvodi pravi akcijski film Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka. Ovogodišnji presjek hrvatskog eksperimentalnog filma Refleksi vodi nas u tri različita smjera: s Anom Bilankovodlazimo u sinajsku pustinju u Egiptu (Dohvatiti Sunce: El Shatt), s Darkom Fritzom u model neostvarenog utopijskog naselja na Kubi (Zamišljene budućnosti: Turizam), te s Anom Buljanu paške, dugootočke i ine pustinje (Sve što nije pustinja ne postoji).

Žiri 19. izdanja Festivala 25 FPS čine umjetnik Marko Tadić, umjetnica i redateljica Mary Helena Clark i nezavisni filmaš, arhivist i esejističar Ross Lipman. Osim za Grand Prix,filmovi iz konkurencije natječu se i za Nagradu publike, dok će jedan hrvatski film u programu osvojiti Nagradu Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. Selektori  festivala su Marina Kožul, Mario Kozina i Tena Trstenjak.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka.

Izvor: www.25fps.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. rujna 2023.