21. Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival održat će se 21. put od ponedjeljka, 6. do nedjelje, 12. studenog na pet lokacija (u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC), online, te dio i u nizu kina diljem Hrvatske u programu ZFF putuje.

Međunarodna dugometražna konkurencija uključuje neke od najzanimljivijih recentnih prvih i drugih ostvarenja iz cijelog svijeta. Među njima je jedan od najzapaženijih nedavnih debitantskih filmova, koji od premijere na Sundanceu ne prestaje oduševljavati kritiku i publiku – suptilna i nijansirana romantična drama o sudbinskim susretima Prošli životi kanadsko-korejske autorice Celine Song, kao i dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo, koja prati šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić).

Za Zlatna kolica također se natječe Ekskurzija, iščekivani dugometražni prvijenac Une Gunjak. Film prati sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Urnebesna satira na temu suvremene kulture rada, cjelodnevnih radnih smjena i etike „radi da bi (pre)živio”, Ne očekuj previše od kraja svijeta slavnog rumunjskog redatelja Radua Judea, uvrštena je u program Ponovno s nama.

U programu Mreža festivala Jadranske regije prikazuje se film Slatki snovi, koji je u Locarnu nagrađen za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk). Drugi dugometražni film Ene Sendijarević, nemilosrdna je satira raskošne estetike koju autorica opisuje kao „bajku iz noćne more” a radnjom je smještena u Indoneziju, te prati raspad obitelji vlasnika plantaže šećera u posljednjim danima nizozemske kolonijalne vladavine.

Osim dugometražnih filmova, natjecateljski program ZFF-a uključuje međunarodnu i nacionalnu kratkometražnu konkurenciju (Kockice), te brojni popratni programi ZFF-a. Uz već spomenute Ponovno s nama i Mreža festivala Jadranske regije, to su LUX, Festivali pod reflektorom te KinoKino i PLUS, namijenjeni mlađim generacijama filmofila. Filmskim profesionalcima i svima zainteresiranima za pogled iza kulisa filmske umjetnosti, ZFF je namijenio bogat program Industrije, koji uključuje majstorska predavanja, niz radionica i pitching forum.

Više o programu na festivalskim stranicama: https://zff.hr/festivalski-program/

Izvor: www.zff.hr, Kulturauzagrebu.hr, 12. listopada 2023.