18. Zagreb film festival – online

Od nedjelje, 8. do nedjelje, 15. studenog na kinoeuropa.hr i croatian.film održat će se 18. izdanje Zagreb film festivala. Svi programi festivala održat će se online.

Glavni program ZFF-a od početka je posvećen debitantima, pa su tako u natjecateljskom programu i filmovi Oaza, dobitnik nagrade Europa Cinemas Label za najbolji europski film u sekciji Dani autora na venecijanskoj Mostri i Pun mjesec, s osvojena dva priznanja na Festivalu u Cottbusu (nagrada ekumenskog žirija i nagrada za najboljeg glumca – Alban Ukaj).

Otac, najnoviji film Srdana Golubovića, s kojim će biti otvoren ovogodišnji festival, a koji se prikazuje izvan konkurencije, u veljači je premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija. Veliki uspjeh filma nastavljen je i ovog ljeta u Puli, gdje je osvojio nagradu publike, postavši prvi film u povijesti Pulskog filmskog festivala kojem je publika dala prosječnu ocjenu 5,00. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva „balkanskim Paris,Texasom“, impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, uvjerljivo utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.

Borba za nasljedstvo, kamen spoticanja svake balkanske obitelji koja imalo drži do sebe, u fokusu je nove crne komedije Pjera Žalice, Koncentriši se, baba, koja će biti prikazana u programu Ponovno s nama. U filmu na scenu stupaju i podmetanja koja se pretvaraju u bespoštedni rat za obiteljsku kuću, zbog kojeg obitelj ne uspijeva razaznati stvarni ratni sukob pred kućnim pragom, a raspad jedne obitelji postaje tako metafora raspada jedne države. Sjajne glumačke uloge ovog svojevrsnog „kazališta u kući“ ostvarili su doajeni BiH glumišta Jasna Žalica i Emir Hadžihafizbegović zajedno s hrvatskim glumicama Almom Pricom i Jadrankom Đokić.

S filmom Tereza 37 redatelja Danila Šerbedžije, koji se prikazuje u sklopu Posebnih projekcija, zatvara se ovogodišnje festivalsko izdanje. Ova topla, humorna i na trenutke razorna generacijska drama, po riječima njezine glavne glumice i scenaristice Lane Barić, „priča je o ženi koja se oslobađa i doznaje istinu o sebi kroz nemoral – taj je nemoral neće usrećiti, ali će joj pomoći da komunicira sa sobom na istinit način“.

U sklopu besplatnih online projekcija programa Festivali pod reflektorom, u kojem su programski selektori nekoliko europskih festivala odabrali filmove posebno za publiku Zagreb Film Festivala, prikazat će se brojni regionalni naslovi. Program je ove godine nastao u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Sofia Film Festivalom, Venecijanskim filmskim festivalom – program Horizonti, Human Rights Film Festivalom, Festivalom mediteranskog filma Split te Filmskim festivalom Herceg Novi. U programu SFF-a bit će prikazan omnibus SEE Factory/Sarajevo Mon Amour, koji je svjetsku premijeru imao u Cannesu u programu 15 dana autora, dok će u programu FF Herceg Novi između ostalih biti prikazani dugometražni filmovi Ajvar redateljice Ane Marije Rossi i Grudi redateljice Marije Perović te zapažen dugometražni prvijenac Ivana Salatića Ti imaš noć.