18. Noć muzeja, 27. siječnja 2023.

U petak, 27. siječnja 2023. od 18 do 01 sat iza ponoći, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održat će se 18. Noć muzeja pod geslom Muzeji su važni.

U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog  razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

HMD poziva sve muzeje, galerije te ostale baštinske ustanove da se pridruže u ovoj najvećoj muzejskoj manifestaciji te daju potporu našim muzejima, i muzealcima, jer kako i sama tema Noći muzeja kaže, Muzeji su važni!