18. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

Od nedjelje, 5. do nedjelje, 12. svibnja na dvije lokacije u Zagrebu (kao i u Martinskoj Vesi, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici i u Sisku) održat će se festival koji oduševljava vrsnim glazbenicima, atraktivnim programima i kombinacijama orgulja sa drugim instrumentima, a ulaz na sve je slobodan.

Bogati festivalski program Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, koji će se ove godine protegnuti od početka svibnja sve do kraja rujna, najavljuje četiri festivala koji se održavaju na području čak sedam županija s ciljem promidžbe vrijedne kulturne i sakralne baštine te prirodnih ljepota i raznolikosti. Tradicionalno, festivalsku sezonu otvara Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, prvi projekt Udruge koji već 18 godina producira muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić.

Punoljetni festival prvi puta gostuje u Zagrebu koncertom otvorenja u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista u nedjelju, 5. svibnja u 19.30 sati uz Oratorijski zbor Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača i uz orguljaša Pavla Mašića.

U Bazilici sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhu u subotu, 11. svibnja koncert će održati trio: mlada sopranistica Marija Ticl iz Požege, saksofonist Tomislav Žužak iz Zagreba i majstor orgulja Alen Kopunović Legetin koji uvijek iznenađuje promišljenim programima u okviru kojih imamo priliku čuti hrvatska skladateljska imena, a često i praizvedbe naših mladih skladatelja. Tako će i ove godine na programu, uz djela starih majstora biti i djela hrvatskih skladatelja oca Kamila Kolba, Dalibora Bukvića, Josipa Prajza, praizvedbe skladbi Alana Kljaića i obrade koje će publika po prvi puta imati prilike čuti.

5. svibnja – NEDJELJA – 19:30 sati

Župna crkva sv. Marka Evanđelista – Zagreb

Otvorenje festivala:

Povodom 150. obljetnice rođenja Franje Dugana st.

Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci

Jurica Petar Petrač, dirigent

Pavao Mašić, orgulje

11. svibnja – SUBOTA – 20 sati

Bazilika sv. Antuna Padovanskog – Zagreb

Marija Ticl, sopran

Tomislav Žužak, saksofon

Alen Kopunović Legetin, orgulje

Izvor: www.ars-organi-sisciae.com, Kulturauzagrebu.hr, 1. svibnja 2024.