18. Human Rights Film Festival (HRFF)

Od nedjelje, 6. do nedjelje, 13. prosinca na online-platformi kinoeuropa.hr održat će se 18. izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) s petnaest filmova koji će se moći pogledati besplatno, i bogatim popratnim programom na Facebook-stranici festivala.

Premda se 18. HRFF ne odvija ni u kakvom fizičkom prostoru, u nedjelju, 6. prosinca službeno će se otvoriti online-ceremonijom, kada će se najaviti osmodnevni program i označiti početak neprekidnih filmskih projekcija.

Popratni program počinje u ponedjeljak, 7. prosinca, s temom (Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama u okviru koje će se razgovarati koliko Crkva može biti autentična ako uloge žena u Crkvi tumači kroz patrijarhalnu tradiciju, koliko je reprezentativna ako ženama koje čine 50 posto Crkve ne omogućava sudjelovanje u procesima donošenja odluka, te što kažu ženski glasovi u Crkvama.

Prikazuje se film Ovo je moje vrijeme Scotta Kirschenbauma koji osvještava porođaj kao feministički, osnažujući i revolucionarni događaj, nakon čega će se upriličiti diskusija udruge Roda.

Održat će se i interaktivna radionica na kojoj će se govoriti o temi mentalnog zdravlja, potom će biti uspoređena reproduktivna prava u Poljskoj i Hrvatskoj i govorit će se o važnosti prava na pobačaj, a u suradnji s Revijom malih književnosti bit će predstavljena Antologija pisaca Polarnoga kruga i prikazan dokumentarni film Borba za Grenland koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije, najavljuju s festivala.

Utjecaj epidemija na ljudska prava pacijenata

U sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima, na tribini Kuće ljudskih prava Utjecaj epidemije COVID-19 na ljudska prava u Hrvatskoj raspravljat će se o utjecaju epidemije na ljudska prava pacijenata i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Govorit će se o Wikipediji i Wikimediji za ljudska prava te će se revidirati postojeći sadržaji i nadopuniti baza člancima iz različitih područja s naglaskom na ljudska prava, dok će stručnjakinje iz područja rodno uvjetovanog nasilja nad ženama govoriti o nužnosti implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Najavljena je i rasprava o solidarnom kao novo normalnom, dokumentarni film Svoje Miroslava Sikavice o tri mlade Romkinje koje su unatoč preprekama uže zajednice i šireg društva slijedile svoj put te ostvarile zacrtane ciljeve, te razgovor o filmu u kojem će sudjelovati redatelj i protagonistice.

Tribina o radikalizaciji u Hrvatskoj

Održat će se i tribina Radikalizacija u RH? Odakle dolazi? Kako reagiramo?, te masterclass rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua i projekcija njegovog nagrađivanog dokumentarnog filma Kolektiv koji rasvjetljava slučaj požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi.