17. Festival tolerancije

17. Festival tolerancije održat će se od utorka, 23. siječnja do nedjelje, 28. siječnja 2024. u MSU-u i u KIC-u, a selekcija obuhvaća pregršt nagrađivanih filmova, od kojih većina ima hrvatsku premijeru. Uz selekciju intrigantnih filmova prikazanih i nagrađenih na najznačajnijim svjetskim festivalima poput Sundancea, Cannesa ili Berlinalea, projekcije igranih filmova održat će se od 23. do 27. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a dokumentarni program od 24. do 28. siječnja u Dokukinu KIC. Svi su programi besplatni za posjetitelje.

Ugriz stvarnosti prikazuje jedanaest dokumentarnih filmova, a u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost i aktualnost koju dobar dokumentarac uvijek ima. Izdvaja se film 20 days in Mariupol Msytslava Chernova, koji je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu osvojio nagradu publike. Program Spektar donosi selekciju od dvanaest svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na teme kao što su holokaust, ljudska prava te česti društveni izazovi od kojih se izdvaja drama Disco Boy Giacoma Abbruzzesa u kojoj glumi Leon Lučev, a koja je na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađena za izvanredno umjetničko dostignuće, te film Tjelešce (Piccolo Corpo) Laure Samani, dobitnika nagrade Europsko otkriće – Prix FIPRESCI 2022. Prikazat će se i pobjednik prestižnog Sundance Film Festivala Tisuću i jedan (A Thousand and One) redatelja A.V. Rockwella, kao i Ljeto s nadom (Summer with Hope) – pobjednik na Karlovy Vary International Film Festivalu 2022. Program Mali koraci posvećen je edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, a između četiri ponuđena naslova prikazivat će se i Piletina za Lindu (Chicken for Linda), koji je osvojio nagradu ocjenjivačkog suda za najbolji dugometražni animirani film na ovogodišnjem Festivalu u Annecyju 2023.

Gradeći na idejama i vrijednostima, tolerancije, suživota, otvorenosti i dijaloga, izložbeni program Festivala svake je godine tematski posvećen ranjivim društvenim skupinama. Izložba fotografija Tu smo rezultat je suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI. Cilj ovog projekta jest podizanje svijesti o kvaliteti života osoba s invaliditetom i služi kao podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške. Inspirirana izložbom fotoportreta izbjeglica iz 2019. godine Oni/They, izložba Tu smo donosi fotoportrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana. Ove fotografije nisu samo slike; one su priče o hrabrosti, izdržljivosti i dostojanstvu. Fotografije će biti izložene u javnom prostoru, na Trgu Petra Preradovića, od 18. do 28. siječnja 2024. godine.

Detaljan raspored na poveznici: https://festivaloftolerance.com/festival-tolerancije

Izvor: www.festivaloftolerance.com, Kulturauzagrebu.hr, 1. siječnja 2023.