16. Subversive Film Festival

16. Subversive Festival održat će se od 14. do 29. svibnja 2023. Novo raskošno festivalsko izdanje s bogatim filmskim i diskurzivnim programom, diskusijama, panelima i predavanjima uz gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, kao ovogodišnju festivalsku temu iznosi Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće.
 
Prije službenog početka Festivala, predfestivalsko događanje održat će se u petak, 12. svibnja kada će u Muzeju suvremene umjetnosti, u partnerstvu s Multimedijalnim institutom, gostovati Chantal Mouffe, koja će predstaviti svoju novu knjigu Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata. Nakon njezina uvodnog predavanja, Mouffe će se u razgovoru pridružiti i dogradonačelnica grada Zagreba i profesorica na Fakultetu političkih znanosti, dr. Danijela Dolenec.

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU Zagreb i donosi četrdesetak filmskih naslova. Subversive Film Festival ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film. U glavnom programu zastupljeni su najnoviji filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Aleksander Sokurov (Bajka), Cristian Mungiu (Magnetna rezonanca), Hong Sang-soo (Walk Up), Lav Diaz (Kada valovi nestanu), dok se u dokumentarnoj konkurenciji ističe aktualni dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu Na Adamantu cijenjenog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta. Cjelokupni program konkurencije i raspored projekcija bit će objavljen 2. svibnja. 


Izvor: www.subversivefestival.com, Kulturauzagrebu.hr, 25. travnja 2023.