15. Festival tolerancije

Od četvrtka, 1. do subote, 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku održat će se petnaesto izdanje Festivala tolerancije.

Posjetitelje očekuju brojni filmovi, poput: Quo vadis, Aida?, Here we move here we groove, Bijeg u pobjedu, Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča, Čopor, Crni Isus i brojni drugi.

Posjetitelji će moći pogledati i tri izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u zagovaranju iste. Izložbom U fokusu Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica, migranata i azilanata u hrvatskom društvu.

Druga izložba bit će video-instalacija naslova Mi, a nastat će u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca, odnosno pod režijskom palicom jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, Jure Pavlovića. Namjera je osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe. Izložba i performans na izbjegličku tematiku su pripremljeni u suradnji s UNHCR-om Hrvatska.

Treći izlet u nefilmske vizualne umjetnosti 15. Festivala tolerancije je izložba fotografija Zato što postojim nagrađivanog austrijskog fotografa Christophera Mavriča, pripremljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Glazbeni program zaokružit će cjelokupnu priču festivala, tako će tijekom 10 dana srpnja nastupati Porto Morto u DJ-set izdanju, Vlatko Stefanovski, Edo Maajka, TBF, Dramas iz Austrije, Ex Auro iz Mađarske te još brojni drugi glazbenici.