14. Festival nijemog filma – PSSST!

14. PSSST! Festival nijemog filma počinje u petak, 6. studenoga 2020. s početkom u 18 sati, a završava u subotu, 7. studenoga 2020. s proglašenjem pobjednika. Svakog dana, u Centru za kulturu Trešnjevka bit će prikazivane projekcije u 18, 20 i 22 sata.

Posebnost koja ovaj Festival čini jedinstvenim u svijetu je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovoga žanra. Festival je privukao autore iz cijelog svijeta, različitih rodova, žanrova, vrsta i tehnika, ujedinjene u ljubavi prema glazbenim improvizacijama i nijemom filmu, a za glavnu nagradu Veliki Brcko i nagradu publike selekcijska komisija odabrala je 19 filmova.

Uz natjecateljski program Festival obogaćuju projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Dosadašnji programi klasika na Festivalu su predstavili remek-djela ruske, danske, japanske, švedske i talijanske kinematografije te tematizirali odnos filma i psihoanalize, kao i filma i modernosti i grada te doprinos žena nijemom filmu, a ove smo godine, zbog kratkoće trajanja, izabrali tri iz najužeg izbora remek-djela nijemoga filma iz nekih od najvažnijih kinematografija epohe: njemački Nosferatu redatelja F. W. Murnau, švedski Fantomska kočija redatelja Victora Sjöströma te američki Svjetla velegrada Charlieja Chaplina.