11. One Take Film Festival

Od petka, 22. do nedjelje, 24. listopada u kinu Tuškanac, Centru za likovni odgoj Grada Zagreba i online održat će se jedanaesto izdanje One Take Film Festivala.

One Take Film Festival međunarodni je festival filmova u jednom kadru koji je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Od sveukupno 42 filma, u službenoj konkurenciji nalazi se 26 filmova pristiglih iz 20 zemalja svijeta – od Danske, Švicarske, Brazila, preko Kanade i SAD-a do Malezije.  Za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala natječe se 25 kratkometražnih i jedan dugometražni film. O najboljem filmu odlučivat će žiri u sastavu: Lendita Zequiraj, prošlogodišnja festivalska pobjednica, Irena Marković, producentica i dobitnica velike Zlatne arene u Puli za film Tereza37 i redatelj i voditelj mnogobrojnih nezavisnih projekata u kulturi David Lušičić.

Osim programa konkurencije, festival donosi već uhodane programe poput Almost One s filmovima koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju, a u kojem prikazujemo četiri filma. U sklopu programa One Take In Space, pod nazivom Filmska estetizacija prizora iz života, u Centru za likovni odgoj grada Zagreba bit će prikazana četiri filma koja progovaraju o potrazi za sadašnjošću umijeća življenja bez vizije raja ili utopije.

Ovogodišnji festival donosi i dva nova programa. U programu One Take In India s tri kratka i jednim dugometražnim filmom predstavljamo Indijsku kinematografiju jednog kadra. Program One Take (In)Equality donosi sedam filmova koji svaki na svoj način progovaraju o problemu (ne)jednakosti.

U kinu Tuškanac 24. listopada, u nedjelju u 20 sati osim dodjele 11. Grand Prix One Take Film Festivala, dodijelit će se i 12. nagrada Vedran Šamanović. Nagrada Vedran Šamanović dodjeljuje se u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Ovogodišnji ocjenjivački sud Nagrade Vedran Šamanović čine redateljica i producentica Dana Budisavljević, te filmske kritičarke Jelena Pašić i Diana Nenadić.

Nakon dodjele nagrada i projekcije pobjedničkih filmova, festival ćemo zatvoriti filmom Ade Hasanovića Nomophobia. Film je inspiriran istinitim događajem, kada je 2015. godine u Italiji  sedamnaestogodišnja djevojka ubila svoju majku zbog zabrane korištenja mobitela i računala.

Detaljnije informacije možete pronaći u press-materijalu, a sve informacije kao i raspored programa možete vidjeti na www.onetakefilmfestival.com.