11. Okolišni filmski festival

11. Okolišni filmski festival održava se od srijede do subote, 24. do 27. travnja u Kinoteci i Zelenoj akciji, a organizira ga aktivistička grupa Zelene akcije. Ulaz na sav sadržaj je besplatan.

Programom OFF-a već cijelo desetljeće nastoji se produbiti razumijevanje različitih okolišnih i društvenih kriza. Ove godine fokusiramo se na konkretna rješenja ovih kriza. Ona su lokalna, nacionalna i globalna, ali i praktična, politička i filozofska.

Festival se otvara filmom Rijeka, filmskim koncertnim djelom koje je nastalo suradnjom redateljice Jennifer Peedom i Australskog komornog orkestra. Film je oda divljini i veličanstvenosti rijeka, uz upozorenje o njihovoj ranjivosti. Na otvaranju sudjeluje i etno ansambl Balkalar.

Bavit će se i rješenjima unutar modne industrije i pravnog sustava. Filmovi  Moda, iz početka i Na dobrobit svih napeti su dokumentarci koji polako otkrivaju teškoće i uspjehe dvoje junaka, modne dizajnerice Amy Powney i njezine prve održive modne kolekcije i Rogera Coxa, pravnika koji je uspješno tužio državu i korporaciju za klimatsku krizu.

Upoznat ćemo i Pokret radnika bezemljaša, jednog od najvećih latinoameričkih društvenih pokreta koji stvara prostore jednakosti, prehrambenog suvereniteta, obrazovanja i dijeljenja za one koji ne posjeduju ništa.

Jedno od rješenja koje Okolišni filmski festival uvijek iznova naglašava, jesu različite vrste aktivističkih praksi, a ove godine će biti razmatrane u dva filma. Planet klaunova upoznaje nas s klaunovima aktivistima koji putuju u mjesta pogođena bolestima, ratom i nedaćama te unose čaroliju i smijeh u živote ljudi u teškim životnim situacijama. Drugi aktivistički film donosi plejadu od sedam mladih protagonista koji otkrivaju veličanstven svijet hrabrosti i predanosti za nešto Veće od sebe samih – od favela u Riju do udaljenih sela Malavija, od improviziranih čamaca s otoka Lezbosa do indijanskih ceremonija u planinama.

Prikazat će se i dva tematska bloka filmova. S jedne strane, autonomni prostori koji su često središta kulture i alternativne scene i predstavljaju otpor kapitalističkom sustavu. S druge strane, istražuju se načini na koje možemo raditi i surađivati s prirodnim elementima. Mladi avanturisti robu i pakete dostavljaju putem rijeke, jedrenjaka i vjetra, a tu su i inspirativni projekti, zajednice i obitelji s cijelog Balkana, koji dijele svoja iskustva prirodne gradnje i života u simbiozi s prirodom. U istom bloku prikazje se i svijet gljiva, često zanemarenih, a ključnih za zdravlje tla.

Festival zatvara višestruko nagrađivani dokumentarac Sve što diše redatelja Shaunaka Sena. Film govori o dvojici braće u jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta, koji posvećuju živote donkihotovskom nastojanju spašavanja crne lunje, veličanstvene ptice grabljivice koja je ključna za ekosustav New Delhija. Ovim poetičnim i meditativnim filmom podvlači se zajednički nazivnik ovogodišnjeg izdanja – ideju da se rješenja, solidarnost i herojstvo pronalaze i u najtežim situacijama.

Na 11. OFF-u bit će: 13 dokumentarnih filmova, biciklistička filmska večer upogonjena ciklokinom, radionice na temu permakulture i održivog tekstila, zabava razmjene odjeće glazbeno otvorenje s etno bendom Balkalar, program Od malih nogu za osnovnoškolke_ce, rave party iznenađenja.

Detaljni raspored projekcija te opisi filmova i popratnog programa na poveznici: https://okolisnifestival.zelena-akcija.hr/elementor-1328/

Izvor: www.okolisnifestival.zelena-akcija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. travnja 2024.