FESTIVALI

KALENDAR

 • četvrtak, 12. rujna 2019. – utorak, 17. rujna 2019. ● Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
  13. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone
  Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt - Peterburga, Sjeverne prijestolnice Ruske federacije te izložba mladog ruskog umjetnika, fotografa, Pavla Frančišina.


 • utorak, 17. rujna 2019. 19:30 – utorak, 17. rujna 2019. ● Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
  Sanktpeterburško kazalište Masterskaja izvodi komediju Tartuffe u HNK-u Zagreb, u sklopu 13. Festivala Sanktpeterburške kazališne sezone   
  Tartuffe je estet, pjesnik, glazbenik. On je toliko šarmantan da ga nitko uopće ni ne želi sumnjičiti za laž i podlost. Međutim, on je istančano, profinjeno utjelovljenje zla, Tartuffe opčinjava, podčinjava i pobjeđuje, bezbrižno uklanjajući prepreke s puta.


 • četvrtak, 24. listopada 2019. – subota, 26. listopada 2019. ● Centar za kulturu Trešnjevka
  13. Festival nijemog filma PSSST!
  U natjecateljskom dijelu programa, uz glazbenu pratnju, bit će prikazani domaći i međunarodni nijemi filmovi svih rodova. Osim natjecateljskog dijela, publika može uživati i u projekcijama remek-djela nijemog filma, kako u filmovima iz zlatnoga doba tako i u suvremenim ostvarenjima.


52. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Od petka 13. do četvrtka 19. rujna 2019. u Zagrebu, održati će se 52. Međunarodni festival kazališta lutaka, PIF.

Festival donosi 14 predstava iz sedam zemalja i Hrvatske, a organizatori kao najveću novost najavljuju novu izvedbenu lokaciju u tunelu Grič. Ovogodišnje predstave bave se važnim temama. Govore o komadiću koji nedostaje krugu da bude potpun; o ljubavi, vjenčanju, otmici i potrazi za nevjestom (u ruskoj priči smještenoj u iransko okruženje), o požudi, strasti i manipulaciji, koji će rezultirati prorokovom glavom na pladnju; o staroj vjetrenjači koja je sve dala ljudima da bi je oni zauzvrat spalili i na njezinu mjestu izgradili novu; o malom rakunu koji će pobijediti veliki strah; o zbližavanju, prijateljevanju i rastanku do ponovnog viđenja. Osim temama, kazalište lutaka svjedoči svoju životnost, živahnost, svježinu, dinamičnost i inovativnost i načinom prikazivanja. Pročitajte više ovdje!

5. Rendez-vous au cinéma

Od četvrtka 12. rujna do nedjelje 22. rujna 2019., u Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, održat će se zajednički projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, Rendez-vous au cinéma.

Ovaj značajan projekt posvećen francuskom filmu na veseo i eklektičan način okuplja različite filmske forme (igrane, dokumentarne i crtane filmove) različitih estetika s ciljem da privuče vrlo široku i raznoliku publiku na cijelom teritoriju Hrvatske. Svake godine program je sastavljen od 6 filmova s određenom tematikom te nudi mini retrospektivu jednog klasičnog redatelja. U 2019. odabrane teme su mladost i Mediteran uz sudjelovanje redateljice Dominique Cabrera  (film “Magistrala Kennedy”), a publika će moći pogledati i dva remek-djela Louisa Mallea. Večeri otvorenja uz sudjelovanje redateljice Dominique Cabrera i projekciju filma “Magistrala Kennedy” održati će se 12. rujna u 18:30 sati u Kinu Metropolis MSU-a u Zagrebu (u suradnji s Festivalom svjetske književnosti i u nazočnosti Maylis de Kerangal, autorice istoimenog romana).

Festivala nezavisnih i nekomercijalnih filmova, 25 FPS

Od četvrtka 26. do nedjelje 29. rujna 2019., u Zagrebu, u prostorima Studentskog centra, održat će se 15. izdanje festivala nezavisnih i nekomercijalnih filmova 25 FPS.

Festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, 25 FPS, održat će se od 26. do 29. rujna u Zagrebu, nakon čega će s dijelom programa gostovati u Rijeci (1. i 2. listopada, Art-kino Croatia) i Ljubljani (4. listopada, Slovenska kinoteka). Pored natjecateljskog programa, Festival 25 FPS prikazuje i posebno kurirane programe članova Velikog žirija, performanse proširenog kina (Expanded Cinema) te izbor iz nove produkcije hrvatskih inovativnih filmova objedinjen u programu Refleksi. Festivalski selektori, Mario Kozina, Marina Kožul i Branka Valjin, u natjecateljski program izabrali su 23 filma, među kojima su i tri nova rada hrvatskih autora.

Pročitajte više ovdje!

13. Festival nijemog filma PSSST!

Od četvrtka 24. listopada do subote 26. listopada 2019., u Centru za kulturu Trešnjevka, održat će se 13. PSSST! Festival nijemog filma.

U natjecateljskom dijelu programa, uz glazbenu pratnju, bit će prikazani domaći i međunarodni nijemi filmovi svih rodova. Osim natjecateljskog dijela, publika može uživati i u projekcijama remek-djela nijemog filma, kako u filmovima iz zlatnoga doba tako i u suvremenim ostvarenjima. U današnje vrijeme kada tehnološki napredak omogućava snimanje filma uređajima koji su dostupni svima, svatko je pozvan prezentirati svoju viziju nijemog filma. Prijave radova otvorene su do 1. listopada 2019., i pozivaju se autori profesionalci i amateri entuzijasti da na Festivalu nijemog filma predstave svoje radove te tako daju umjetnički i kreativni doprinos manifestaciji.

13. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone

Od četvrtka 13. do utorka 17. rujna 2019., u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, održati će se 13. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone.

Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt - Peterburga, Sjeverne prijestolnice Ruske federacije te izložba mladog ruskog umjetnika, fotografa, Pavla Frančišina. Festival je osnovan 2007. godine s ciljem jačanja i razvijanja odnosa između Sankt-Peterburga i kazališnih centara raznih europskih zemalja razmjenom ideja te održavanjem važnih kulturnih događaja. Festivalske predstave ranije su bile predstavljene u Pragu, Helsinkiju, Milanu, Marseillesu, Beogradu, Tallinnu i drugim gradovima. Pročitajte više ovdje!

17. Festival svjetskog kazališta

Od srijede 25. rujna do utorka 1. listopada 2019., u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, održati će se 17. Festival svjetskog kazališta. 

U dosadašnjih je 16 godina Festival svjetskog kazališta u Zagrebu predstavio više od šezdeset europskih i svjetskih kazališnih skupina, kroz koje su svoju estetiku i viđenje kazališta zagrebačkoj publici prikazali svi redatelji koji su tijekom ta dva desetljeća ucrtali smjerove i odredili izgled europskog pa i svjetskog teatra. Na ovogodišnjem izdanju Festivala svjetskog kazališta publiku očekuju izvedbe predstava Lomeći valove Larsa von Triera u produkciji Les Théâtres De La Ville De Luxembourg u režiji luksemburške glumice i redateljice Myriam Muller, potom Neprijatelj naroda istaknutoga njemačkog redatelja Thomasa Ostermeiera, projekt Nachlass kazališne trupe Rimini Protokoll u režiji Stefana Kaegija, te izvedba drame Neprijatelj naroda Henrika Ibsena koju Thomas Ostermeier čita iz perspektive suvremenosti.

ARHIV VIJESTI

34. Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini
Revija europskog filma 2019. - Pula u Zagrebu
18. Festival europske kratke priče: Homo narrans (Zagreb - Rijeka)
Sajam umjetnosti Art Zagreb, 2019.
19. Međunarodni Naj, naj, naj festival
Zagreb Book Festival, 2019
Projekt Kvartovski objektiv, Ured za fotografiju – Galerija Spot
43. Dani satire Fadila Hadžića, Satiričko kazalište Kerempuh
6. Reli po galerijama 2019.
Jubilarni 15. Kazališni kamp Teatra Tirena
10. Ljetne noći Teatra Exit u Muzeju za umjetnost i obrt
8. Festival Miroslav Krleža
Ljeto kod Matoša 2019.
MIM 2019 - Muzeji izvan muzeja
23. Cest is d´best - Međunarodni ulični festival 2019.
Animafest Zagreb 2019. - Rekordne brojke 29. Svjetskog festivala animiranog filma
12. Subversive festival: Europa na rubu
7. Festival svjetske književnosti
Predstavljanje knjige Crveno svjetlo - Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.
Festival tolerancije u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kinu SC
Festival svjetla u Zagrebu
5. Zagreb Guitar Festival
Kazališna manifestacija 12. Gumbekovi dani
5. izdanje Ženijalnih dana
Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u kinu Europa
Noć muzeja na temu: Muzeji - inovacije i digitalna budućnost
Šesto izdanje Device_art festivala
2. Festival grafoskopa u AKC Medika
33. Gavelline večeri
50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u kinu Tuškanac
10. Europska noć kazališta u Zagrebu
Deveto izdanje One Take Film Festivala u Kinu Europa
VII. Bobijevi dani smijeha u Histrionima
Međunarodni dan animacije u Kinu Tuškanac
Treće izdanje Kliker festivala u Zagrebu
13. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe
Šesti Festival svjetske književnosti u Kinu Europa
10. Međunarodni festival fotografije Organ vida
INTERLIBER - 41. međunarodni sajam knjiga i učila u studenom
16. Zagreb Film Festival u studenom
U tijeku treća glazbena konferencija ZMC 2018.
42. dani satire Fadila Hadžića u Kerempuhu
Muzeji izvan muzeja - MIM 2018.
23. travnja - Noć knjige
ZEZ Festival u travnju
Ususret 4. izdanju Zagrebačkog Book Festivala
11. Subversive Film Festival u kinu Europa
Međunarodni festival dokumentarnog filma - ZagrebDox 2018
Međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino u Kinu Europa
Portreti: Celuloidna putovanja Wima Wendersa u Kinu Tuškanac
11. Filmske mutacije: festival nevidljivog filma
Filmofeel - revija europskog nezavisnog filma
5. zagrebački harfistički festival
Jesenski sajam knjiga u Tvornici kulture
15. Festival svjetskoga kazališta
Filmovi iz pulske Arene u Zagrebu
Ljetne noći Teatra Exit do 2. kolovoza
5. Festival svjetske književnosti od 3. do 9. rujna
4. Revija europskog filma u ljetnom kinu Tuškanac i Art-kinu Grič
Glazbene večeri na Bundeku
Fantastic Zagreb Film Festival od 29. lipnja do 9. srpnja
6. Festival Miroslav Krleža
Gostovanje predstave - Egzorciram, Dalibora Matanića 11. lipnja u HNK Zagreb
Zagreb Book Festival, od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt
Kliofest 2017. od 9.-13. svibnja u NSK
Festival brazilske kulture od 3.-7. svibnja u Zagrebu
Više od šezdeset filmova na ovogodišnjem Festivalu tolerancije
Zagreb Guitar Festival od 26. ožujka do 01. travnja
27. Festival Jazz.hr/proljeće
Otvorenje desetih Gumbekovih dana 2017.
14. Human rights Film Festival
10. međunarodni festival improvizacije - Improspekcije 2016.
Zagreb film festival s tematski i žanrovski najraznovrsnijom ponudom
5. Bobijevi dani smijeha
14. FSK zaključuje se izvedbama predstave Tuge
Dani slovenskog filma u kinu Tuškanac
14. Festival svjetskog kazališta otvara se predstavom Brak Marije Braun
Revija europskog filma na Ljetnom kinu Tuškanac
Zg Classic na Tomislavcu - Prvi open air festival orkestara
40 dani satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh
Novi filmski festival za djecu u Zagrebu – KinoKino
Zagrebdox od 21. do 28. veljače 2016.
13. Human Rights Film Festival
13. Zagreb Film Festival
9. Vox Feminae Festival
Interliber - 38. međunarodni sajam knjiga i učila
3. Gornjogradski književni festival
Animafest objedinjuje kratkometražno i dugometražno izdanje
10. Zagrebdox do 1. ožujka 2015. u Cineplexxu
12. Human Rights Film Festival
Sedmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma
Zagrebačke ljetne večeri
FILM: Zagrebox od 23. veljače do 2. ožujka 2014. u Centru Kaptol
11.Međunarodni festival filma o ljudskim pravima
11. Zagreb Film Festival donosi više od stotinu filmova u deset različitih programa
7. PSSST! Festival nijemog filma od 7. do 9. studenoga 2013.
28. Gavelline večeri od 11. do 19. listopada - od Bettija do Ibsena
Festival svjetskog kazališta: King Size Christopha Marthalera u izvedbi Theatrea Basel
Filmski program na Tuškancu
Grad Zagreb ponovno daruje Bundekfest, popularni zagrebački jesenski festival
KAZALIŠTE: 37. Dani satire Fadila Hadžića
KAZALIŠTE: Posljednje festivalsko izdanje Eurokaza
PLES: 30. tjedan suvremenog plesa
Festival tolerancije - Festival židovskog filma
FESTIVALI: Animafest slavi stoti rođendan norveške animacije
Dani europskog filma u Metropolisu, Griču i Susedgradu
6. subversive film festival s temom Utopija demokracije
22. Dani hrvatskog filma
13. međunarodni Naj, naj, naj festival od 22. do 27. ožujka
Novo izdanje Zagrebdoxa
50. Goranovo proljeće: natječaj za mlade pjesnike otvoren do 30. siječnja
10. Human Rights Film Festival u Zagrebu i RIjeci
Festival nijemog filma PSSST!
Osmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala
7. Zagreb kom festival
10. Zagreb Film Festival
Histrionski dom: Bobijevi dani smijeha
Galerija Klovićevi dvori: 45. Dani europske baštine 2012.
2. burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina
45. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka
10. festival svjetskog kazališta
3. SUR – festival Stih u regiji
Drugo izdanje Fantastic Zagreb Festivala
26. međunarodni festival novog kazališta Eurokaz
11. Festival europske kratke priče
ANIMAFEST slavi 40. rođendan
Europa incognita: filmski program Subversive film festivala
PLATFORMA.hr počinje na Dan plesa
DANI EUROPSKOG FILMA u kinima Metropolis, Grič i KIC
11. RAF, Revija amaterskog filma
49. Goranovo proljeće
5. međunarodni festival cabareta GUMBEKOVI DANI
12. međunarodni NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL
21. dani hrvatskog filma
8. ZAGREBDOX, Međunarodni festival dokumentarnog filma