Knjige

KALENDAR

 • nedjelja, 8. rujna 2019. – subota, 14. rujna 2019. ● Hrvatski glazbeni zavod
  7. Festival svjetske književnosti
  Festival svjetske književnosti u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.


 • nedjelja, 8. rujna 2019. 19:00 – subota, 14. rujna 2019. ● Hrvatski glazbeni zavod
  Predstavljanje knjige Patria, Fernanda Aramburua, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
  Na otvaranju Festivala Seid Serdarević, programski direktor Festivala, razgovarat će s Fernandom Aramburuom o jednome od najboljih romana svjetske književnosti posljednjih godina.


 • ponedjeljak, 9. rujna 2019. – subota, 14. rujna 2019. ● Hrvatski glazbeni zavod
  Predstavljanje romana La ferocia, Nicole Lagioia, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
  Nicola Lagioia jedan je od ponajboljih talijanskih autora srednje generacije, dobitnik prestižnih nagrada Strega i Mondello za roman La ferocia.


 • ponedjeljak, 9. rujna 2019. 18:00 – subota, 14. rujna 2019. ● Hrvatski glazbeni zavod
  Predstavljanje knjiga Dnevnik druge zime i Komo, Srđana Valjarevića, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
  Sa Srđanom Valjarevićem razgovarat će pisac i njegov veliki obožavatelj Andrija Škare


 • ponedjeljak, 9. rujna 2019. 21:00 – subota, 14. rujna 2019. ● Hrvatski glazbeni zavod
  Predstavljanje knjige Djevojka koja je morala umrijeti, Davida Lagercrantza, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
  Zagreb je jedan od prvih gradova u kojem će David Lagercrantz predstaviti Djevojku koja je morala umrijeti, posljednju, šestu knjigu iz serijala Millennium.


Predstavljanje knjige Patria, Fernanda Aramburua, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti

U nedjelju 8. rujna 2019.,u 19:00 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti, održat će se predstavljanje knjige Patria, Fernanda Aramburua.

Patria je po objavljivanju postala fenomen suvremene španjolske književnosti. Prevedena na više od trideset jezika, knjiga o ETA-i i povijesti dvije obitelji, dva prijateljstva prekinuta terorističkim ubojstvom jednoga od njih, samo u Španjolskoj doživjela je trideset dva izdanja. Fernando Aramburu piše o Baskiji, o četrdeset godina borbe za samostalnost jedne regije, o obiteljima povezanima prijateljstvom od djetinjstva, a razdvojenima terorizmom. O promjenama, o tragedijama, o ljubavima, o traganju za istinom, o besmislu terorističke borbe. Na otvaranju Festivala Seid Serdarević, programski direktor Festivala, razgovarat će s Fernandom Aramburuom o jednome od najboljih romana svjetske književnosti posljednjih godina, o remek-djelu koje oslikava našu neposrednu prošlosti i sadašnjost.

Predstavljanje knjiga Dnevnik druge zime i Komo, Srđana Valjarevića, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti

U ponedjeljak 9. rujna 2019., u 18:00 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti, održat će se predstavljanje knjiga Dnevnik druge zime i Komo, Srđana Valjarevića.

Valjarevićev roman Komo jedan je od onih rijetkih uz koje pridjev "kultni" nije pretjeran. Knjiga koju, zbog topline, iskrenosti i polaganog stila, u isti mah poetskog i sasvim životnog, obožavaju mnogi, na svakom jeziku na koji je prevedena, u čitavoj regiji i mnogo šire. Nagrađivani pjesnik i prozaik Srđan Valjarević piše i dalje i to je ono najvažnije, a o Dnevniku druge zime, njegovoj posljednjoj knjizi objavljenoj u Hrvatskoj, ali i o ostalim dnevnicima, hedonizmu, talijanskim planinama, točki u kojoj se sastaju i onoj u kojoj se život i pisanje rastaju te, neizbježno, o Komu sa Srđanom Valjarevićem razgovarat će pisac i njegov veliki obožavatelj Andrija Škare.

Predstavljanje romana La ferocia, Nicole Lagioia, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti

U ponedjeljak 9. rujna 2019., u 19:30 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu, održat će se predstavjanje romana La ferocia, autora Nicole Lagioia.

"Ono što najviše želim otkriti ujedno je ono što se najviše bojim iznijeti na vidjelo. Rad pisca negdje je na granici između znanstvenika i egzorcista", riječi su jednog od ponajboljih talijanskih autora srednje generacije, dobitnika prestižnih nagrada Strega i Mondello za roman La ferocia, čije će hrvatsko izdanje biti predstavljeno na FSK-u. O tome koji dio njegova osebujnog noir-romana pripada znanosti, a koji egzorcizmu ovaj punokrvni talijanski "južnjak" – rođen u Bariju, u koji je i smjestio napetu radnju La ferocije – na Razotkrivanju otkriva Tatjani Peruško. Program se održava uz potporu Talijanskog instituta za kulturu.

Predstavljanje knjige Djevojka koja je morala umrijeti, Davida Lagercrantza, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti

U ponedjeljak 9. rujna 2019., u 21:00 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti, održat će se predstavljanje knjige Djevojka koja je morala umrijeti, Davida Lagercrantza.

Zagreb je jedan od prvih gradova u kojem će David Lagercrantz predstaviti Djevojku koja je morala umrijeti, posljednju, šestu knjigu iz serijala Millennium. Kada je Stieg Larsson izmislio Lisbeth Salander, zauvijek je promijenio percepciju žanra. David Lagercrantz uspješno ga je zamijenio, te su knjige iz serijala do sada prodane u više od sto milijuna primjeraka. Kako je bilo iznova stvarati uspješne likove, ući u kožu ikone svjetske književnosti Lisbeth Salander i tko je djevojka koja je morala umrijeti saznajte u razgovoru koji će s autorom voditi Domagoj Novokmet. Program se održava u sklopu projekta Read Me I am Yours.

Pjesnička večer: George Mario Angel Quintero, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti

U utorak, 10. rujna 2019., u 19:00 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, održati će se večer poezije Svjetla s obližnjeg prozora: George Mario Angel Quintero.

George Mario Angel Quintero, rodom iz Kolumbije, jedan je od najboljih južnoameričkih pjesnika koji redovito nastupa na najznačajnijim svjetskim festivalima poezije, gdje na nastupima često i pjeva svoje i druge, različite južnoameričke pjesme. Odrastao je u emigrantskoj obitelji u San Franciscu u SAD-u, da bi se nakon studija trajno nastanio u Medellinu u Kolumbiji. Vodi kazalište i bavi se pisanjem, glazbom i kazalištem. Piše poeziju i prozu na španjolskom i engleskom i veliki je poznavatelj živuće književnosti kontinenta, koju interpretira na izuzetno originalan način. Razgovarat će se o tome kako se isprepleću i nadopunjuju književnosti Amerika, od krajnjeg juga do sjevera. Razgovor vodi Tomica Bajsić, a Quinterovu poeziju na hrvatskom interpretirat će glumac Ivan Colarić. Pjesnička večer održava se u sklopu PEN-ova programa Angažirane književnosti.

7. Festival svjetske književnosti

Od nedjelje 8. do subote 14. rujna 2019., u Hrvatskom glazbenom zavodu, održat će se 7. Festival svjetske književnosti. 

Festival svjetske književnosti u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ. U fokusu ima književnost španjolskog jezika. Festival će u nedjelju 8. rujna otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih autora Fernando Aramburu. Na programu su i Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija, a osim tradicionalnih Tribina RazotkrivanjeDvostrukih portreta i programa Pisac i njegov čitatelj, festival donosi niz stručnih predavanja i diskusija. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćivati. Ulaznice će se moći kupiti preko sustava Entrio ili na festivalskoj blagajni dva sata prije početka programa.
ARHIV VIJESTI

Predstavljanje knjige Dražena Stjepandića: I Supermen je bio novinar
Predstavljanje zbirke Gorana Bogunovića: Populacija II
Predstavljanje romana Na/Pola, slovenskog autora Jasmina B. Freliha
Tribina Paralelni svjetovi: Alan Ford i filozofija (nadrealne) svakodnevice
Predstavljanje knjige Imperfekt, Jeana de Breynea
18. Festival europske kratke priče: Homo narrans (Zagreb - Rijeka)
Predstavljanje knjige Lászlóa Krasznahorkaija: Uvijek za Homerom
Predstavljanje knjige Anne Carson: Vježba zvana Albertina
Predstavljanje knjige Igora Kuduza: Knjiga o tri mjerenja vremena
Predstavljanje fotografske monografije Zagreb - Stanko Abadžić, Kadar36
Predstavljanje knjige Igora Kuduza: Dubrovnik pun života
Zagreb Book Festival, 2019
Predstavljanje romana Damira Karakaša Proslava, OceanMore
Predstavljanje knjige Anite Peti-Stantić Čitanjem do (spo)razumijevanja, Ljevak
Predstavljanje knjige Darka Cvijetića Schindlerov lift
Predstavljanje zbirke poezije Marijana Grakalića Pjesme izgubljenih ljeta, Litteris
Predstavljanje grafičkog romana Alpha autorice Bessore i ilustratora Barrouxa, V.B.Z.
Noć knjige 2019.
Predstavljanje knjige Tomislava Birtića Na Caminu sam zagrlio Boga
Predstavljanje knjige Marijane Janjić Namaste đi – hindski na vrh jezika
Predstavljanje knjige Mirka Ivanjeka Veliki petak 1945.
Predstavljanje knjige Crveno svjetlo - Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.
Predstavljanje knjige Exploded Gaze Gorana Sergeja Pristaša
Predstavljanje knjige Fragmenti dizajnerske povijesti - Dokumenti Vol. 1
Predstavljanje zbornika radova Faust Vrančić i njegovo doba
Predstavljanje knjige Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj – osmanska i suvremena baština
Predstavljanje knjige Nataše Jovičić - Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk
Predstavljanje romana Korijeni Mikija Bratanića u Društvu hrvatskih književnika
Predstavljanje romana Put u Gonars Nikole Petkovića
Predstavljanje knjige Grad Split i arhitekt Ante Kuzmanić u Oris Kući arhitekture
Književna čitanja povodom Dana sjećanja na Holokaust u Knjižnici Bogdan Ogrizović
Predstavljanje monografije Maria Beusana: Arhitektura izložbe
Strip-koncert Djeca kapetana Granta Alexisa Nesmea u Francuskom institutu
Slovenska filozofkinja Alenka Zupančič, nova gošća Filozofskog teatra
Obilježavanje obljetnice smrti Miroslava Krleže programom - Krleža 2018.
Šesti Festival svjetske književnosti u Kinu Europa
INTERLIBER - 41. međunarodni sajam knjiga i učila u studenom
Predstavljanje romana Sutra ćemo Bojana Marjanovića u Booksi
Predstavljanje nakladničkog projekta Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca prigodom izlaska 13. sveska
23. travnja - Noć knjige
Ususret 4. izdanju Zagrebačkog Book Festivala
Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak
Predstavljanje bibliofilskih izdanja skupine autora
Svi smo mi azilanti, predstavljanje knjige Jasne Grubješić
Dodjela Nagrade Fric
Predstavljanje knjige Skladba svijeta. Platonov Timej Damira Barbarića
Program Sjedinjene Države Levanta u Zagrebu
Dani Marije Jurić Zagorke
Odbačeni predmet - između filologije i izvedbe Lea Rafolta
INTERLIBER - 40. međunarodni sajam knjiga i učila u studenom
Predavanja na Govorničkoj akademiji Demosten od 3. listopada
Jesenski sajam knjiga u Tvornici kulture
Ljetni sajam knjiga produžen do 23. srpnja!
5. Festival svjetske književnosti od 3. do 9. rujna
Knjige u srcu grada, od 12.-18. lipnja
Zagreb Book Festival, od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt
Dani Augusta Šenoe
Interliber
Tariq Ali prvi ovosezonski gost Filozofskog teatra
Interliber - 38. međunarodni sajam knjiga i učila
Predstavljanje hrvatskog književnika Tvrtka Šercara iz Slovenije
3. Gornjogradski književni festival
Thomas Piketty predstavlja hrvatsko izdanje knjige Kapital u 21. stoljeću
10. besplatna razmjena knjiga i časopisa
Saskia Sassen i Richard Sennett u razgovoru s publikom u HNK u Zagrebu
Slovenski filozof Slavoj Žižek u Zagrebu o svojoj Antigoni i novim knjigama
Nagrada Janko Polić Kamov Luki Bekavcu
Tariq Ali prvi ovosezonski gost Filozofskog teatra
Nova izdanja u Maloj knjižnici DHK
Interliber od 12. do 17 studenog 2013.
50. Goranovo proljeće: natječaj za mlade pjesnike otvoren do 30. siječnja
35. Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila
3. SUR – festival Stih u regiji
11. Festival europske kratke priče
Umjetnička večer HRVATSKA POEZIJA I GLAZBA 19. STOLJEĆA u DHK-u
SF u Booksi: Smak svijeta u režiji Krešimira Mišaka
NOĆ KNJIGE 2012.
Predstavljanje knjige ČEŠKI SANJAR: VÁCLAV HAVEL
Ciklus predavanja o Zagorki: ZAGORKINA SLAVONSKA PUSTOLOVINA
Predstavljanje knjige POSLJEDNJA VOLJA VESNE PARUN Denisa Derka
Talijanski pisac ANTONIO SCURATI gostuje u Zagrebu
49. Goranovo proljeće
Američki pisac Jonathan Franzen gostuje u Zagrebu
Raspisan Natječaj za dodjelu nagrade TIN UJEVIĆ
Promocija knjige SLOBODA U REZERVATU Veselka Tenžere
Društvo hrvatskih književnika prisjeća se NIKOLE ŠOPA