Knjige

KALENDAR

 • utorak, 15. listopada 2019. – petak, 15. studenog 2019. ● Knjižnice grada Zagreba
  Mjesec hrvatske knjige 2019.
  Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja! Sve novosti o Mjesecu hrvatske knjige 2019. pratite na Portalu narodnih knjižnica i Knjižnicama grada Zagreba


 • ponedjeljak, 4. studenog 2019. – subota, 16. studenog 2019. ● Knjižnice grada Zagreba
  Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!
  U suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama (te osnovnim školama i knjižnicama u Čazmi, Ivanić Gradu i Križevcima), a u organizaciji udruga Knjiga u centru i Kreativne mreže iz Zagreba, od 4. do 16. studenog održat će se trideset književnih zbivanja, otvorenja izložbi ilustracija te čak dva okrugla stola na kojima će nastupiti hrvatski pisci, ilustratori, književni teoretičari i knjižničari.


 • utorak, 12. studenog 2019. – nedjelja, 17. studenog 2019. ● Zagrebački velesajam
  42. sajam knjiga Interliber
  Više od 350 izlagača popunit će knjigama najrazličitijih žanrova tri paviljona Zagrebačkog velesajma. Bogat program ovogodišnjeg sajma provjerite na njegovim internetskim stranicama.


 • petak, 15. studenog 2019. 19:00 – nedjelja, 17. studenog 2019. ● Kinoklub Zagreb
  Promocija monografije Kinokluba Zagreb
  Urednici: Luka Ostojić, Petra Belc
  Grafički urednik: Dario Dević
  Autori: Danijel Brlas, Nikica Gilić, Ana Hušman, Vladislav Knežević, Ejla Kovačević, Valentina Lisak, Luka Ostojić, Petra Belc, Damir Radić, Iva Rosandić, Vedran Šuvar, Hrvoje Turković


 • subota, 16. studenog 2019. 13:30 – nedjelja, 17. studenog 2019. ● Zagrebački velesajam
  Predstavljanje romana Sjeme tame

  Autorica: Iva Kolega
  Izdavač: Fokus
  Na predstavljanju sudjeluju: Iva Kolega i  Sanja SarnavkaMjesec hrvatske knjige 2019.

Od utorka 15. listopada do petka 15. studenoga 2019., održati će se manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2019.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja! Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Domaćini svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige 2019., koje će se održati 15. listopada, bit će Narodna knjižnica i čitaonica Buzet. Sve novosti o Mjesecu hrvatske knjige 2019. pratite na Portalu narodnih knjižnica i Knjižnicama grada Zagreba

Predstavljanje romana Ivice Ivaniševića

Ponedjeljak, 11. studenog 2019., u 19:00 sati, u Vynil baru u Zagrebu, održati će se predstavljanje novog romana Ivice Ivaniševića Kuća.

Kuća
je tonalitetom, bez sumnje, najturobniji roman Ivice Ivaniševića, prvi korak u tamu šarmantnog autora dobrih namjera, koji nas je navikao na mediteransku vedrinu i divan, topao humor. Urban, melankoličan, mjestimice trpak ovaj roman živ je i aktualan, jer doista, ne čini li nam se svima da nam nikad nije bilo gore? No, bez obzira na tešku tematiku, stvarnosnost, a mjestimice i filozofično razmatranje tabua, već s prvim retcima nekako znamo da smo u rukama Ivice Ivaniševića, prepoznajemo besprijekoran stil, gipkost rečenice i svježinu metafore. Ima u toj knjizi mraka, pa i latentne napetosti, ali taj je mrak topao, mek i pitom. Kuća je priča o našoj ćoškastoj realnosti, o ljudima i osjećajima, a Ivanišević, i kad poželi pisati o bolesti, smrti i usamljenosti, ispisat će priču oblih kontura, gotovo bajku.

Predstavljanje knjige Doba igre

U utorak 12. studenog 2019., u 20:00 sati, u Klubu Booksa, održati će se predstavljanje knjige Doba igre, autora Claudiua Mihaila Floriana.

Doba igre roman je koji detaljno i vjerodostojno ocrtava atmosferu i činjenice jednog doba i portretira međusobne utjecaje pet različitih svjetonazora: erdeljskog, oltenijskog, saskog, zapadnonjemačkog, stanovnika Kraljevine prije Prvog rata; četiri generacije: pradjedova i prabaka, baka i djedova, roditelja, djeteta; tri povijesti prikazanih sinkronijski, istovremeno: rumunjske, saske, njemačke; dvije kulture: kulture Rumunja i transilvanskih Sasa i kontinuiranog prezenta sredine sedamdesetih, uzimajući kao punctus terminus smrt Mao Ce-tunga. U multietničkom transilvanskom burgu, u kući djeda i bake - prožetoj miomirisima budućih madlena - školarac-izviđač uči pravila jedne složene igre... Igre koja predstavlja samu egzistenciju. S autorom knjige će razgovarati Ivana Bodrožić i prevoditelji knjige Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu.

42. sajam knjiga Interliber

Od utorka 12. studenog 2019., do nedjelje 17. studenog 2019., na Zagrebačkom velesajamu, održati će se 42. sajam knjiga Interliber.

Više od 350 izlagača popunit će knjigama najrazličitijih žanrova tri paviljona Zagrebačkog velesajma. Bogatu knjišku ponudu nadopunit će uvijek zanimljivi i raznovrsni sadržaji za sve uzraste, od predstavljanja novih knjiga, druženja i razgovora s književnicima, susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, do književnih čitaonica i radionica, okruglih stolova, kvizova, dodjela književnih nagrada, aukcije starih i rijetkih knjiga... Brojni naslovi svjetski poznatih bestselera i književne spisateljske zvijezde samo su "mali komadić raja" koji se nudi na najboljem književnom sajmu u okruženju, a rado ga posjećuju i svoj interes i zadovoljstvo na njemu pronalaze jednako i djeca i poslovni ljudi i umirovljenici. O ozbiljnim književnim temama raspravljat će se u Premium programu koji će ugostiti i inozemne pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. Bogat program ovogodišnjeg sajma provjerite na njegovim internetskim stranicama.

Predstavljanje romana Ive Kolege, Sjeme tame

U subotu 16. studenog 2019., u 13:30 sati, na Zagrebačkom velesajmu, održati će se predstavljanje knjige Sjeme tame, autorice Ive Kolege.

Roman Sjeme tame nadahnut je šokantnim, istinitim događajima, a zadarskoj autorici priskrbio je titulu regionalne kraljice psihološkog trilera. Iva Kolega vrsnim pripovijedanjem pokazat će vam kako se u njemu mogu oživotvoriti naši najgori strahovi i da zlo nema samo jedno lice. Roman Sjeme tame prati živote petero članova naizgled uzorne hrvatske obitelji iz malog mjesta, no kad se u gradu pojavi serijski silovatelj, Iris će posumnjati da je njezin Saša monstrum koji po parkovima lovi mlade žene, ali ono što će otkriti podsjetit će je da čudovišta ne žive samo u tami mašte. 

Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!

Od ponedjeljka 04. studenog 2019. do subote 16. studenog 2019., u Zagrebu, održati će se Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!.

U suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama (te osnovnim školama i knjižnicama u Čazmi, Ivanić Gradu i Križevcima), a u organizaciji udruga Knjiga u centru i Kreativne mreže iz Zagreba, od 4. do 16. studenog održat će se trideset književnih zbivanja, otvorenja izložbi ilustracija te čak dva okrugla stola na kojima će nastupiti hrvatski pisci, ilustratori, književni teoretičari i knjižničari. U okviru festivala PAZI, KNJIGA! bit će otvorena i izložba ilustracija Vande Čižmek, počasne ilustratorice festivala, koji potpisuje ovogodišnji festivalski vizual, a zadnjeg dana festivala, 16. listopada, održat će se svečana dodjela nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji.

Književnica Aminatta Forna u Booksi

Od četvrtka 7. studenog do subote 9. studenog. 2019., u Klubu Booksa, gostovati će književnica, profesorica i aktivistica Aminatta Forna.

Aminatta Forna gostovat će u klubu Booksa te održati predavanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci. Rođena je u Škotskoj, a odrasla u Sierra Leoneu i Velikoj Britaniji. Dio života provela je u Iranu, Thailandu i Zambiji. Autorica je nagrađivanih romana koji su prevedeni na dvadesetak jezik, a eseje je objavljivala u časopisima i novinama Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer i Vogue. Pisala je priče za BBC radio te radila TV doumentarce među kojima su The Lost Libraries of Timbuktu (BBC Television, 2009) i Girl Rising (CNN, 2013). Njezin roman The Hired Man smješten u hrvatsku provinciju nakon rata bio je nominiran za nagradu IMPAC 2014, te su ga The Boston Globe, The San Francisco Chronicle, The Independent, The Evening Standard, The Australian i NZ Listener stavili na listu najboljih romana u 2013. Njezin novi roman Sreća trenutno je u užem izboru za Ondaatje Prize i Jhalak Prize, a nominiran je i za Europsku književnu nagradu za fikciju.
ARHIV VIJESTI

Predstavljanje knjige Žene iz Altamire
Predstavljanje pjesničko-grafičke mape, Prispjeti u dan
Predstavljanje knjige Jeziku je svejedno
Predavanje 1903. iz Zagorkinog pera
Predstavljanje knjige Vjekoslave Jurdane
Predstavljanje knjige Jasne Čapo Dva doma
Promocija knjige Kako ostati bez domovine
Predstavljanje knjige Crtice o gradu i arhitekturi
Predstavljanje knjige Luđaci i djeca
Predstavljanje 2. broja časopisa GSG
Književna radionica iz ciklusa Pusti je da priča
Tribina Mržnja u književnosti u ZKM-u
Predstavljanje knjige suvremenog slavenskog pjesništva Kruh naš nasušni
Predstavljanje knjige Zapisi veselog filozofa
Predstavljanje knjige Tomice Šćavine
Predstavljanje knjige Patria, Fernanda Aramburua, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Predstavljanje knjiga Dnevnik druge zime i Komo, Srđana Valjarevića, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Predstavljanje romana La ferocia, Nicole Lagioia, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Predstavljanje knjige Djevojka koja je morala umrijeti, Davida Lagercrantza, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Predstavljanje knjige Dražena Stjepandića: I Supermen je bio novinar
Pjesnička večer: George Mario Angel Quintero, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Predstavljanje romana Istanbul, Istanbul, autora Burhana Sönmeza, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Jorge Bucay: Priče koje su me naučile tko sam, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Predstavljanje zbirke Gorana Bogunovića: Populacija II
Književna matineja: Jurica Pavičić i roman Crvena voda
Predstavljanje romana Na/Pola, slovenskog autora Jasmina B. Freliha
Tribina Paralelni svjetovi: Alan Ford i filozofija (nadrealne) svakodnevice
Predstavljanje knjige Imperfekt, Jeana de Breynea
18. Festival europske kratke priče: Homo narrans (Zagreb - Rijeka)
Predstavljanje knjige Lászlóa Krasznahorkaija: Uvijek za Homerom
Predstavljanje knjige Anne Carson: Vježba zvana Albertina
Predstavljanje knjige Igora Kuduza: Knjiga o tri mjerenja vremena
Predstavljanje fotografske monografije Zagreb - Stanko Abadžić, Kadar36
Predstavljanje knjige Igora Kuduza: Dubrovnik pun života
Zagreb Book Festival, 2019
Predstavljanje romana Damira Karakaša Proslava, OceanMore
Predstavljanje knjige Anite Peti-Stantić Čitanjem do (spo)razumijevanja, Ljevak
Predstavljanje knjige Darka Cvijetića Schindlerov lift
Predstavljanje zbirke poezije Marijana Grakalića Pjesme izgubljenih ljeta, Litteris
Predstavljanje grafičkog romana Alpha autorice Bessore i ilustratora Barrouxa, V.B.Z.
Noć knjige 2019.
Predstavljanje knjige Tomislava Birtića Na Caminu sam zagrlio Boga
Predstavljanje knjige Marijane Janjić Namaste đi – hindski na vrh jezika
7. Festival svjetske književnosti
Predstavljanje knjige Mirka Ivanjeka Veliki petak 1945.
Predstavljanje knjige Crveno svjetlo - Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.
Predstavljanje knjige Exploded Gaze Gorana Sergeja Pristaša
Predstavljanje knjige Fragmenti dizajnerske povijesti - Dokumenti Vol. 1
Predstavljanje zbornika radova Faust Vrančić i njegovo doba
Predstavljanje knjige Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj – osmanska i suvremena baština
Predstavljanje knjige Nataše Jovičić - Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk
Predstavljanje romana Korijeni Mikija Bratanića u Društvu hrvatskih književnika
Predstavljanje romana Put u Gonars Nikole Petkovića
Predstavljanje knjige Grad Split i arhitekt Ante Kuzmanić u Oris Kući arhitekture
Književna čitanja povodom Dana sjećanja na Holokaust u Knjižnici Bogdan Ogrizović
Predstavljanje monografije Maria Beusana: Arhitektura izložbe
Strip-koncert Djeca kapetana Granta Alexisa Nesmea u Francuskom institutu
Slovenska filozofkinja Alenka Zupančič, nova gošća Filozofskog teatra
Obilježavanje obljetnice smrti Miroslava Krleže programom - Krleža 2018.
Šesti Festival svjetske književnosti u Kinu Europa
INTERLIBER - 41. međunarodni sajam knjiga i učila u studenom
Predstavljanje romana Sutra ćemo Bojana Marjanovića u Booksi
Predstavljanje nakladničkog projekta Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca prigodom izlaska 13. sveska
23. travnja - Noć knjige
Ususret 4. izdanju Zagrebačkog Book Festivala
Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak
Predstavljanje bibliofilskih izdanja skupine autora
Svi smo mi azilanti, predstavljanje knjige Jasne Grubješić
Dodjela Nagrade Fric
Predstavljanje knjige Skladba svijeta. Platonov Timej Damira Barbarića
Program Sjedinjene Države Levanta u Zagrebu
Dani Marije Jurić Zagorke
Odbačeni predmet - između filologije i izvedbe Lea Rafolta
INTERLIBER - 40. međunarodni sajam knjiga i učila u studenom
Predavanja na Govorničkoj akademiji Demosten od 3. listopada
Jesenski sajam knjiga u Tvornici kulture
Ljetni sajam knjiga produžen do 23. srpnja!
5. Festival svjetske književnosti od 3. do 9. rujna
Knjige u srcu grada, od 12.-18. lipnja
Zagreb Book Festival, od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt
Dani Augusta Šenoe
Interliber
Tariq Ali prvi ovosezonski gost Filozofskog teatra
Interliber - 38. međunarodni sajam knjiga i učila
Predstavljanje hrvatskog književnika Tvrtka Šercara iz Slovenije
3. Gornjogradski književni festival
Thomas Piketty predstavlja hrvatsko izdanje knjige Kapital u 21. stoljeću
10. besplatna razmjena knjiga i časopisa
Saskia Sassen i Richard Sennett u razgovoru s publikom u HNK u Zagrebu
Slovenski filozof Slavoj Žižek u Zagrebu o svojoj Antigoni i novim knjigama
Nagrada Janko Polić Kamov Luki Bekavcu
Tariq Ali prvi ovosezonski gost Filozofskog teatra
Nova izdanja u Maloj knjižnici DHK
Interliber od 12. do 17 studenog 2013.
50. Goranovo proljeće: natječaj za mlade pjesnike otvoren do 30. siječnja
35. Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila
3. SUR – festival Stih u regiji
11. Festival europske kratke priče
Umjetnička večer HRVATSKA POEZIJA I GLAZBA 19. STOLJEĆA u DHK-u
SF u Booksi: Smak svijeta u režiji Krešimira Mišaka
NOĆ KNJIGE 2012.
Predstavljanje knjige ČEŠKI SANJAR: VÁCLAV HAVEL
Ciklus predavanja o Zagorki: ZAGORKINA SLAVONSKA PUSTOLOVINA
Predstavljanje knjige POSLJEDNJA VOLJA VESNE PARUN Denisa Derka
Talijanski pisac ANTONIO SCURATI gostuje u Zagrebu
49. Goranovo proljeće
Američki pisac Jonathan Franzen gostuje u Zagrebu
Raspisan Natječaj za dodjelu nagrade TIN UJEVIĆ
Promocija knjige SLOBODA U REZERVATU Veselka Tenžere
Društvo hrvatskih književnika prisjeća se NIKOLE ŠOPA