Izložbe

KALENDAR

 • petak, 27. rujna 2019. – nedjelja, 5. siječnja 2020. ● Umjetnički paviljon u Zagrebu
  Izložba Alexandera Caldera, Magija skulpturalnog pokreta
  Calderov opus usmjeren je na kinetičku umjetnost, odnosno na oblik umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret glavni dio estetike umjetničkog objekta.  Izložba u Umjetničkom paviljonu fokusira se na kasniji period kipareve karijere kada se posvetio stabilima i mobilima.


 • utorak, 15. listopada 2019. – četvrtak, 7. studenog 2019. ● Arheološki muzej u Zagrebu
  Izložba fotografija Hirošima i Nagasaki - Bol i hrabrost
  Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.


 • srijeda, 23. listopada 2019. – nedjelja, 9. veljače 2020. ● Arheološki muzej u Zagrebu
  Izložba Avari i Slaveni
  Izložba Avari i Slaveni predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja i predmete iz fundusa pojedinih slovačkih muzeja i institucija.


 • petak, 25. listopada 2019. – nedjelja, 22. prosinca 2019. ● Muzej suvremene umjetnosti
  Izložba Davora Vrankića, Obećavam ti čudo
  Jedna od posebnosti ovog projekta jest prisutnost umjetnika u prostoru izložbe koji će pred posjetiteljima započeti stvaranje novog djela pod nazivom Osam života u jednom danu.  Riječ je o monumentalnom modularnom  crtežu olovkom od šest do osam dijelova koji mogu funkcionirati zasebno ili kao cjelina.


 • nedjelja, 1. prosinca 2019. – subota, 1. veljače 2020. ● Muzej suvremene umjetnosti
  Izložba Kolecija za budućnost u MSU-u
  Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe koja predstavlja izbor umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život muzeja od otvorenja 11. prosinca 2009. do konca 2019. Tijekom deset godina osnovane su nove zbirke, a muzej je povećao fundus za preko 3000 djela.


 • subota, 14. prosinca 2019. – nedjelja, 16. veljače 2020. ● Muzej suvremene umjetnosti
  Retrospektivna izložba Zlatka Kopljara
  Izložba Konstrukcije prvi je retrospektivni pregled stvaralaštva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara. Izložba će predstaviti selekciju njegovih najvažnijih radova; od dokumentacije ranih performansa iz 90-ih godina sve do multimedijskih instalacija nastalih tijekom prošle godine.


Izložba Alexandera Caldera - Magija skulpturalnog pokreta

Od 27. rujna 2019. do 5. siječnja 2020, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, biti će postavljena izložba Alexandera Caldera, Magija skulpturalnog pokreta.

Calderov opus usmjeren je na kinetičku umjetnost, odnosno na oblik umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret glavni dio estetike umjetničkog objekta. Calder dolazi iz obitelji slavnih kipara, njegov djed i otac također su bili kipari te je prve poduke Calder dobio upravo od njih, a školovanje je nastavio kroz privatne poduke iz slikarstva, da bi kasnije studirao umjetnost u New Yorku, ali i upisao studij inženjerstva što se pokazalo, kasnije, neophodno važnim prilikom inovacije mobilnih skulptura. Izložba u Umjetničkom paviljonu fokusira se na kasniji period kipareve karijere kada se posvetio stabilima i mobilima: mobilima – pažljivo uravnoteženim konstrukcijama koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktnim konstrukcijama stabilima.

Izložba fotografija Hirošima i Nagasaki - Bol i hrabrost

Od utorka 15. listopada do četvrtka 7. studenoga 2019., u Arheološkom muzeju u Zagrebu, biti će postavljena izložba fotografija Hirošima i Nagasaki - Bol i hrabrost.

Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja. ''Hiroshima i Nagasaki - dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova... i još mnogo šire, dublje! ... U kolovozu 1945. oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe – to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću „neubijanja“. Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?'', riječi su Horija Takeakija, potpredsjednika Međunarodnoga PEN-a, u uvodnom tekstu izložbe. 

Izložba Avari i Slaveni

Od srijede 23. listopada 2019. do 9. veljače 2020., u Arheološkom muzeju u Zagrebu, biti će postavljena izložba Avari i Slaveni.

Izložba Avari i Slaveni predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja i predmete iz fundusa pojedinih slovačkih muzeja i institucija. Navedeno je razdoblje predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, koštanih predmeta (preko 500 arheoloških predmeta). Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske i slovačke arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga. Izložbe koje predstavljaju središte komunikacije i interakcije dviju udaljenih, a opet bliskih slavenskih država, pokazuju nevjerojatne sličnosti materijala s područja Slovačke i Hrvatske.

Izložba Davora Vrankića, Obećavam ti čudo

Od petka 25. listopada 2019. do 22. prosinca 2019.,Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, biti će postavljena izložba Davora Vrankića, Obećavam ti čudo.

Davor Vrankić jedan je od danas rijetkih umjetnika posvećenih isključivo klasičnom mediju crteža kroz koji sažima vizualna iskustva klasičnog slikarstva, stripa, filmske umjetnosti, fotografije, kao i 3D logiku kompjutorski generiranih slika. Njegovi radovi iskušavaju našu percepciju sučeljavajući nas s fantastičnim prizorima neprestano promjenjivih pripovijesti  u  fantazmagoričnim svjetovima koji nas uvode u samu srž njegove bogate imaginacije i izvanredne crtačke vještine. Jedna od posebnosti ovog projekta jest prisutnost umjetnika u prostoru izložbe koji će pred posjetiteljima započeti stvaranje novog djela pod nazivom Osam života u jednom danu.  Riječ je o monumentalnom modularnom  crtežu olovkom od šest do osam dijelova koji mogu funkcionirati zasebno ili kao cjelina, čime će postati vidljiv tijek nastajanja crteža kao samodostatnog medija bliskog filmskoj, slikarskoj i fotografskoj fakturi. Izložbu će pratiti bogata dvojezična monografija s tekstovima teoretičarke Leonide Kovač  i kustosice izložbe uz biografske navode o autoru i popise radova i dosadašnjih izložbi. Dizajn kataloga potpisuje Mirko Ilić.

Izložba Kolecija za budućnost u MSU-u

Od nedjelje 1. prosinca 2019. do 1. veljače 2020., u Muzeju  suvremene umjetnosti u Zagrebu, biti će postavljena izložba Kolecija za budućnost - MSU akvizicije 2009. - 2019.

Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe koja predstavlja izbor umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život muzeja od otvorenja 11. prosinca 2009. do konca 2019. godine. Tijekom deset godina osnovane su nove zbirke, a muzej je povećao fundus za preko 3000 djela. Muzejska će građs na izložbi biti predstavljena po tematsko-problemskim cjelinama i odabranim fenomenima kojima se bave suvremeni umjetnici. Izložba će odražavati suvremenost, ali će u pojedinim cjelinama uspostavljati dinamičan odnos s radovima koji pripadaju razdoblju poslijeratnog modernizma. Publika će filmovima iz života muzeja otkriti procese koji se u muzeju odvijaju skriveni od očiju javnosti. Kustosica i autorica izložbe: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica. Suradnice: Snježana Pintarić, Jasna Jakšić, Kristina Bonjeković Stojković, Vesna Meštrić, Martina Munivrana, Mirta Pavić, Leila Topić.

Retrospektivna izložba Zlatka Kopljara

Od subote 14. prosinca 2019. do 16. veljače 2020., u Muzeju  suvremene umjetnosti u Zagrebu, biti će postavljena retrospektivna izložba Zlatka Kopljara, Konstrukcije.

Izložba Konstrukcije prvi je retrospektivni pregled stvaralaštva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara. Izložba će predstaviti selekciju njegovih najvažnijih radova; od dokumentacije ranih performansa iz 90-ih godina u kojima propituje mogućnosti razumijevanja drugog, položaja umjetnika u ratom zahvaćenom društvu, nesnošljivost ili pak krhkost ljudskog postojanja, sve do multimedijskih instalacija nastalih tijekom prošle godine. Izložbu Konstrukcije prati opsežno ilustrirana knjiga istoimenog naslova s tekstovima Sanje Cvetnić, povjesničarke umjetnosti i profesorice pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Oryja Deassaua, slobodnog kustosa i kustosice MSU-a Leile Topić koja je ujedno i urednica publikacije. Knjigu će, uz MSU, publicirati i njemačka izdavačka kuća specijalizirana za suvremenu umjetnost Distanz.

ARHIV VIJESTI

Izložba fotografija Fotosofia 14
Izložba nagrađenih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti, u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Izložba EXTRA+TERRESTRIAL
Izložba crteža i slika u sklopu 7. Festivala svjetske književnosti
Izložba Guste praznine umjetnice Petre Šabić
Izložba plakata grafičkog dizajnera Marka Babića
Izložba u okviru ULUPUH-ova projekta Kreativni 54+: Recikliramo, kreiramo, stvaramo
Izložba Asima Hebiba, Retrospektiva
Izložba Jurice Galića Juke: People Of The World
Predstavljanje izložbe Kiparskih djela iz Donacije Rybak – Magjer.
Izložba industrije i dizajna namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990., Između htjenja i realnosti
Izložba autorice Barbare Blasin: Širite ženski svijet!
Izložba Mirjane Vodopije, Lutajući krajolik
Izložba fotografija velikog ruskog avangardnog umjetnika Aleksandra Rodčenka
Izložba Vladimira Vrljića Ankina, Požuda introspektivnosti
Otvorenje izložbe Sigmara Polkea, Glazba nerazjašnjenog porijekla
Otvorenje izložbe Gorana Jeličića, Animalistika
Laubina rođendanska izložba – Edita Schubert
Sajam umjetnosti Art Zagreb, 2019.
Izložba Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti u Arheološkom muzeju u Zagrebu
Izložba fotografija Vladimire Spindler Kino: mnogo mraka i malo oštrog svjetla, kino Europa
Projekt Kvartovski objektiv, Ured za fotografiju – Galerija Spot
6. Reli po galerijama 2019.
Izložba Deana Jokanovića Toumina u Galeriji SC i Francuskom paviljonu
MIM 2019 - Muzeji izvan muzeja
Izložba Shunga - erotika i snovi Edo perioda
Izložba Shoshe Talik Od snova do stvarnosti na krilima mašte, u Muzeju Mimara
Monografska izložba Mersada Berbera u Galeriji Klovićevi dvori
Izložba Vite Hordova VENI, VIDI CROATIA u Europskom domu
Izložba Igora Zirojevića u Galeriji ULUPUH
Izložba Nike Radić u galeriji Kranjčar
Izložba Dušan Džamonja 50/60 u Umjetničkom paviljonu
Izložba nagrađenih autora 51. zagrebačkog salona
Izložba Tomislava Buntaka Lost in space
Izložba Pjesma o rastu Elizabete Matorkić Bisenić u Galeriji Događanja
Izložba Renate Mladić u Knjižnici Dubrava
Skice iz devedesetih - izložba arhitekta Davora Senečića
Izložba Hrvoja Marka Peruzovića u Muzeju Mimara
Donatorska izložba fotografija PDS Velebit u Studiju Moderne galerije Josip Račić
Izložba Matka Vekića Dvojbe i komplementarnosti u Laubi
Umjetnica Valerija Polanec izlaže u Mimari
Ilija Šoškić izlaže u Institutu za suvremenu umjetnost
Izložba Moć zapažanja Ivana Tudeka u Galeriji SC
Izložba Marcela Jeana u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković
Izložba Artefakt + dizajn = prototip u Arheološkom muzeju
Izložba fotografija Damira Širole, Luke Rubinića i Ivana Stupića u KIC-u
Između zemlje i čeznutljivih zvijezda, izložba akademske slikarice Nade Škrlin
Izložba grafičke dizajnerice Klasje Habjan u Galeriji Šira
Gostujuća izložba u MUO: Helga Paris - Fotografije
Nježno i oštro Maje Cipek u Galeriji Modulor
Izložba Piranesi Award 2018 u Oris Kući arhitekture
CHEZ 186: izložba 31 days u Laubi
Gostujuća izložba Crveni pijetao - crna kokoš u Etnografskom muzeju
Zoltan Novak izlaže u Muzeju suvremene umjetnosti
Izložba fotografija Petra Vranjkovića u Galeriji Karas
Kolumbijski umjetnik Oscar Murillo svojim performansom gostuje na WHW Akademiji
Izložba U planinama, u galeriji Bačva Doma HDLU
Izložba Nestrpljenje (Frustracije) Ivana Ostarčevića u Galeriji Karas
Prva samostalna izložba Silvije Kranjec u Galeriji Crta
Izložba Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo u MSU
Prva samostalna izložba Mateja Kneževića u Institutu za suvremenu umjetnost
Izložba Nikola Mašić - Plemeniti realist u Modernoj galeriji
Strossmayerova galerija starih majstora otvara izložbu Portreti u Strossmayerovoj galeriji
Izložba 8 Marka Meštrovića u Galeriji na katu
Adventska izložba blagdanskih čestitki u Muzeju za umjetnost i obrt
Izložba Tajni život baštine u povodu 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj
Izložba Sove, Saše Montiljo u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković
Galeriji Contra okuplja 16 međunarodno priznatih njemačkih umjetnika
Izložba Vladimira Becića u Galeriji Klovićevi dvori
Izložba Andrije Maurovića u Muzeju suvremene umjetnosti
Izložba fotografija Zorana Filipovića u Mimari
Izložba Lava Paripovića u Galeriji SC
Retrospektivna izložba J.D. Kirszenbauma u Muzeju Mimara
Izložba Snježane Vego: Moj Japan u Galeriji ULUPUH
Akademski kipar Petar Dolić izlaže u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković
Izložba Crvotočina, Roberta Fišera u Galeriji Karas
Retrospektiva Nikole Reisera u Galeriji Klovićevi dvori
Hrvatska glagoljica, tematska izložba NSK kroz prizmu povijesnog razvoja
Izložba Magister Giotto - Kapela Scrovegni u Galeriji AMZ-a
PercieveArt - Leave a Trail, grupna izložba kustosice Sonje Švec Španjol u Galeriji Zvonimir
Izložba povodom 90. obljetnice Kinokluba Zagreb
Ekstravagantna banalnost - tematska žirirana izložba u Galeriji ULUPUH
Bijenalna, tematsko - problemska žirirana izložba Habitat u Galeriji ULUPUH
Šesta izložba umjetnika Ivana Markovića u Galeriji Karas
Izložba Vlahe Bukovca i Alexandrea Cabanela u Umjetničkom paviljonu
Izložba Petra Hranuellija u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković
Dvije međunarodne izložbe u zagrebačkoj Galeriji Contra
Peto izdanje Bridges: Nova slika u Laubi
Otvorenje izložbe crteža Maria Javorana u Laubi
Izložba Ksenije Turčić: Kaleidoskop u Umjetničkom paviljonu
Izložba keramičkih radova Adama Dworskog u Muzeju Mimara
Izložba Vlaste Pastuović Aleksić u Galeriji Osmijeha
Otvorenje izložbe crteža Đure Sedera u Galeriji Forum
Izložba Katarina Velika - carica svih Rusa u Klovićevim dvorima
Izložba projekta Patent Maria Romode u Galeriji Siva
Izložba Sweet Dreams Pauline Jazvić u Muzeju suvremenu umjetnosti
Šezdesete u Hrvatskoj - Mit i stvarnost nova izložba Muzeja suvremene umjetnosti
Izložba Ružice Dobranić: Skriveno zbivanje u Galeriji Siva
Izložba Emanuel Vidović - povodom 65 godina smrti u Umjetničkom paviljonu
Otvorenje izložbe Sunce Ivana Karage
Otvorenje izložbe Prostor/Vrijeme/ Autor skupine autora u Francuskom paviljonu
Izložba fotografija Gorana Pavletića u KIC-u
Izložba hongkonškog umjetnika Enocha Chenga u Pogonu
Glas umjetnika/ I Am The Mouth u MSU
To bi mogla biti zajednica u zagrebačkom Pogonu
Izložba Dijalog (oblik odgovora) Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske u Muzeju suvremene umjetnosti
Otvorenje izložbe Edvin Eddy Biuković: Retrospektiva
Strast stvaranja - remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght
Retrospektivna izložba Vaska Lipovca u Klovićevim dvorima
Braco Dimitrijević - Retrospektiva, od 27. travnja- 21. lipnja, MSU
Izazov moderne Zagreb-Beč u Galeriji Klovićevi dvori
Dmitrije Popović - Retrospektiva, od 25.01.-19.03.
U SKLOPU PROJEKTA TRANSLOCAL - Museum as Toolbox MSU galerija, 14.01. – 14.02.2017.
Izložba Orašar - najljepša božićna bajka
Izložba Vlade Marteka u Galeriji Spot
Valentina Crnković / Teatar, scena i kostimi
Nikola Vudrag u galeriji Remek-djela
Izložba Giacomettijevih djela u Umjetničkom paviljonu do siječnja 2017.
Izložba plakata Borisa Bućana u MSU
Izložba hrvatske suvremene umjetnosti u MSU od 10. do 26.3.
Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića
Noć muzeja 29. siječnja posvećena J. J. Strossmayeru
AQUAE IASAE - Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica
3 Bijenale slikarstva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika do 6. prosinca.
Izložba u povodu 120. godina otvorenja zgrade HNK u Zagrebu otvorena do 3. prosinca
'Edita Schubert' u Galeriji Klovićevi dvori
'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu' u Umjetničkom paviljonu
Izložba Deimantasa Narkevičiusa Da capo u MSU
Vatikanski muzeji u 3D-u
Izložba Normandija / Rađanje Impresionizma u Klovićevim dvorima
Joan Miró u Umjetničkom paviljonu
Julije Knifer: Bez kompromisa
IZLOŽBE: Otvorena prva retrospektiva kipara Vojina Bakića u MSU Zagreb
Remek-djelo Caravaggia Večera u Emausu u MUO Zagreb
Posjetite izložbu Picassa u Klovićevim dvorima
Moderna galerija: Retrospektiva Marte Ehrlich
Retrospektiva Mladena Stilinovića u MSU-u
Juraj Julije Klović – Michelangelo minijature u Klovićevim dvorima
Galerija Klovićevi dvori: 45. Dani europske baštine 2012.
Gliptoteka: 11. trijenale hrvatskog kiparstva
Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika: 6. HRVATSKI TRIJENALE GRAFIKE
Muzej za umjetnost i ort: SREBRO ANTIČKIH VINKOVACA
Etnografski muzej: IDEMO NA PIVO!
Klub Kino Grič: aART THERAPY Jelene Bračun Filipović
Kuća Lauba: Izložba USUDI SE PROBATI!
MGZ: Izložba AH, TI KUĆANSKI POSLOVI!
Umjetnički paviljon: PUTOVANJE SLIKOM Donalda Baechlera
Muzej suvremene umjetnosti: LJUBAV PREMA RIZIKU
Izložba o RUĐERU BOŠKOVIĆU u povodu tristote obljetnice rođenja
Galerija Događanja: O'MALLEY'S BAR / REVERSE Željke Gradski
Izložba: ZGRAF 11, Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija
Muzej Marton: Izložba JUGENDSTIL
MSU: 5. Izložba T-HTnagrada@msu.hr
Galerija Klovićevi dvori: EDGAR DEGAS skulpture: Baletni iskorak u bronci
Umjetnički paviljon: Izložba BELA CSIKOS SESIA: Za Psihom, sliko!
MUO: LITURGIJSKO RUHO IZ ZBIRKE TEKSTILA MUO-a
Galerija Prsten HDLU-a: Alma Orlić: Retrospektiva, 1961. – 2011.