Izložbe

KALENDAR

 • četvrtak, 5. siječnja 2017. – nedjelja, 31. prosinca 2017. ● Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
  Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)
  Izložba prikazuje promjene na prostoru sjeverne Hrvatske kroz dug vremenski period od gotovo 20 milijuna godina, tijekom kojeg se neprestance mijenjao izgled ovog područja. Promijenili su se tako za vrijeme donjeg, srednjeg i gornjeg miocena brojni krajolici, među kojima dominiraju različiti morski okoliši, bočata i slatkovodna jezera, isprepletene rijeke i močvare i, rjeđe, kopneni okoliši. 


 • utorak, 13. lipnja 2017. – četvrtak, 1. veljače 2018. ● Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
  Zašto je pčela važnija od čovjeka? 
  Izložba je nastala u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Hrvatskog pčelarskog saveza, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


 • srijeda, 5. srpnja 2017. – petak, 26. siječnja 2018. ● Državni arhiv u Zagrebu, Opatička 29
  Fakultetsko dobro Maksimir
   Izložbom o fakultetskom dobru u Maksimiru javnosti su se predstavili zanimljivi primjerci dokumenata iz katastarske, zemljišnoknjižne, kartografske i građevinske dokumentacije sadržane u arhivskim fondovima i zbirkama Državnog arhiva u Zagrebu.


 • četvrtak, 14. rujna 2017. – nedjelja, 7. siječnja 2018. ● Galerija Klovićevi dvori
  Vasko Lipovac - Retrospektiva
  Retrospektivna izložba Vaska Lipovca jedinstveni je događaj kojim će se ovaj umjetnik predstaviti kao osebujna ličnost hrvatskog i europskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Rođen u Boki Kotorskoj, a život i stvaralački vijek proveo u Splitu, Lipovac je utkao duh Mediterana u svoje djelo kao ključnu supstancu.


 • četvrtak, 5. listopada 2017. – nedjelja, 14. siječnja 2018. ● Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
  Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght.
  Riječ je o projektu koji za cilj ima predstaviti publici ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence, u blizini Nice (Francuska). Izložbu čini 25 autora - predstavnici kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti, odnosno predstavnici različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća.


 • ponedjeljak, 20. studenog 2017. – utorak, 20. ožujka 2018. ● Meštrovićev paviljon, Trg žrtava fašizma 16
  Nikola Tesla - Mind from the Future
  Ovaj doživljajni futuristički spektakl na tragu vizije Nikole Tesle predstavlja desetogodišnji autorski rad svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost i tehničke inovacije.


prikaži kalendar narednih događaja
● prikaži kalendar proteklih događaja

IZDVAJAMO

'To bi mogla biti zajednica' u zagrebačkom Pogonu

To bi mogla biti zajednica je vjež̌ba zajednič̌ke mogućnosti djelovanja, performativni postav, odnosno zajedničke situacije oblikovane, isprobane i izvedene u/između KV-Leipziga i Pogona. To bi mogla biti zajednica pruža okvir za povezivanje različitih načina interakcije: razgovor, kretanje, sliku, analizu, diskusiju i fikciju istovremeno osiguravajući mogućnost izvedbe za sve uključene. Projekt će se održati od 15. do 17. prosinca 2017 u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo.

Projekt je rezultat trogodišnje razmjene (2015.- 2017.) u okviru projekta Intercity / Switchcity. Partner projekta je Goethe institut Zagreb, a donatori su Ministarstvo kulture Hrvatske i Grad Zagreb. U izvedbi sudjeluju: Pavle Heidler, Elli Kuruş, Silvia Marchig, Marko Gutić Mižimakov, Sonja Pregrad, Kristina Semenova te Lea Vene.


Raspored:
petak 15.12.2017.
17:00-20:00 Lokalna mreža #Pogon Kon-Tiki: Elli Kuruş
20:00 Corpus Collective: video projekcije u tri dijela: kustosica Kristina Semenova

subota 16.12.2017.
17:00-20:00 Lokalna mreža #Pogon Kon-Tiki: Elli Kuruş
15:00-20:00 Posljednji sastanak sastanaka za ponovni susret s drugima | pavleheidler, Marko Gutić Mižimakov, Sonja Pregrad i Silvia Marchig

nedjelja 17.12.2017.
17:00-20:00 Lokalna mreža #Pogon Kon-Tiki: Elli Kuruş
19:00-21:00 Prezentacija umjetničke knjige koju su uredile Lea Vene i Kristina Semenova + Meta-tarot sesija – razmjena opservacija, refleksije i dokumenata prikupljenih u procesu putovanja i igranja igre.
20:00 Zatvaranje izložbe s kojom završava ciklus izložbi Galerije 90-60-90 na temu uniforma


Izložba Dijalog (oblik odgovora) Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske u Muzeju suvremene umjetnosti

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti koja se otvara u subotu 25. studenoga u 19 sati, drugi je dio trodijelne serije izložbi u okviru projekta "Oblik odgovora". Prva etapa izložbenog procesa bila je izložba "Prolog (oblik pitanja)" realizirana u rujnu i listopadu u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu. Izložba je otvorena do 4. veljače 2018.

Oblik odgovora svojevrstan je „work in progress“, formiran tako da okuplja i mapira individualne, konceptualne, formalne, estetske i kolektivne interese umjetnika, usmjerene na vlastitu umjetničku produkciju, kao i institucionalni kontekst u kojem djeluju.

Izložba „Dijalog (oblik odgovora)“ Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske okuplja izbor iz recentne produkcije umjetnika i formira se u prostoru stalnog postava MSU-a „Zbirki u pokretu“ kao intervencija i dijalog umjetnika u kontekstu muzejskog postava. Radovi Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske temelje se na umjetničkim istraživanjima povijesnog konteksta i recentnih društvenih pitanja, a dijalog s muzejskim postavom razvija se kao fragmentarna “retrospektiva” koja putem lomova i naglasaka pokušava uspostaviti neke nove, nevidljive veze. Izložba okuplja radove, ili dijelove radova realizirane za neke druge institucionalne prostore (poput Makedonskog paviljona, 56. Bijenale u Veneciji, 2015; Malmö Konstmuseum, 2015; Bauhaus Foundation Dessau, 2015; i Sculpture Space, NY, 2016), koje umjetnici rearanžiraju in-situ, stvarajući nove i privremene kontekstualne okvire.

Yane Čalovski i Hristina Ivanoska međunarodno su afirmirani makedonski umjetnici. Predstavljali su Makedoniju na Bijenalu u Veneciji 2015. Njihova umjetnička praksa kompleksna je i kontekstualna. Bave se temama i konceptima arhitekture, povijesti i teorije umjetnosti, političke stvarnosti, kako bi kreirali nove scenarije i nova znanja. Radove realiziraju u različitim medijima od crteža, teksta do objekta, instalacije i videa.Strast stvaranja - remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght

U Umjetničkom paviljonu, do 14. siječnja 2018. godine  mogu se razgledati djela nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća poput Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepword, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka i mnogih drugih – sveukupno 64 djela (slike, skulpture, litografije i grafike, crteži te bibliografska djela).
Izložbu čini 25 autora - predstavnici kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti, odnosno predstavnici različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća. Posebna zanimljivost izložbe svakako su djela slavnog francuskog slikara i kipara Georgesa Braquea, jednog od ključnih protagonista umjetnosti 20. stoljeća. Naime, izložba uključuje čak 21 Braqueovo djelo – slike, skulpture, reljefe i crteže.
Riječ je o projektu koji za cilj ima predstaviti publici ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence, u blizini Nice (Francuska).

Besplatna stručna vodstva za građanstvo bit će organizirana od utorka do petka u 17 sati.
Radno vrijeme izložbenog prostora je: utorak – četvrtak od 11 do 20 sati, petak od 11 do 21 sat, te subota – nedjelja od 11 do 20 sati.

ARHIV VIJESTI

Otvorenje izložbe Edvin Eddy Biuković: Retrospektiva
Retrospektivna izložba Vaska Lipovca u Klovićevim dvorima
Braco Dimitrijević - Retrospektiva, od 27. travnja- 21. lipnja, MSU
Izazov moderne Zagreb-Beč u Galeriji Klovićevi dvori
Dmitrije Popović - Retrospektiva, od 25.01.-19.03.
U SKLOPU PROJEKTA TRANSLOCAL - Museum as Toolbox MSU galerija, 14.01. – 14.02.2017.
Izložba Orašar - najljepša božićna bajka
Izložba Vlade Marteka u Galeriji Spot
Valentina Crnković / Teatar, scena i kostimi
Nikola Vudrag u galeriji Remek-djela
Izložba Giacomettijevih djela u Umjetničkom paviljonu do siječnja 2017.
Izložba plakata Borisa Bućana u MSU
Izložba hrvatske suvremene umjetnosti u MSU od 10. do 26.3.
Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića
Noć muzeja 29. siječnja posvećena J. J. Strossmayeru
AQUAE IASAE - Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica
3 Bijenale slikarstva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika do 6. prosinca.
Izložba u povodu 120. godina otvorenja zgrade HNK u Zagrebu otvorena do 3. prosinca
'Edita Schubert' u Galeriji Klovićevi dvori
'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu' u Umjetničkom paviljonu
Izložba Deimantasa Narkevičiusa Da capo u MSU
Vatikanski muzeji u 3D-u
Izložba Normandija / Rađanje Impresionizma u Klovićevim dvorima
Joan Miró u Umjetničkom paviljonu
Julije Knifer: Bez kompromisa
IZLOŽBE: Otvorena prva retrospektiva kipara Vojina Bakića u MSU Zagreb
Remek-djelo Caravaggia Večera u Emausu u MUO Zagreb
Posjetite izložbu Picassa u Klovićevim dvorima
Moderna galerija: Retrospektiva Marte Ehrlich
Retrospektiva Mladena Stilinovića u MSU-u
Juraj Julije Klović – Michelangelo minijature u Klovićevim dvorima
Galerija Klovićevi dvori: 45. Dani europske baštine 2012.
Gliptoteka: 11. trijenale hrvatskog kiparstva
Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika: 6. HRVATSKI TRIJENALE GRAFIKE
Muzej za umjetnost i ort: SREBRO ANTIČKIH VINKOVACA
Etnografski muzej: IDEMO NA PIVO!
Klub Kino Grič: aART THERAPY Jelene Bračun Filipović
Kuća Lauba: Izložba USUDI SE PROBATI!
MGZ: Izložba AH, TI KUĆANSKI POSLOVI!
Umjetnički paviljon: PUTOVANJE SLIKOM Donalda Baechlera
Muzej suvremene umjetnosti: LJUBAV PREMA RIZIKU
Izložba o RUĐERU BOŠKOVIĆU u povodu tristote obljetnice rođenja
Galerija Događanja: O'MALLEY'S BAR / REVERSE Željke Gradski
Izložba: ZGRAF 11, Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija
Muzej Marton: Izložba JUGENDSTIL
MSU: 5. Izložba T-HTnagrada@msu.hr
Galerija Klovićevi dvori: EDGAR DEGAS skulpture: Baletni iskorak u bronci
Umjetnički paviljon: Izložba BELA CSIKOS SESIA: Za Psihom, sliko!
MUO: LITURGIJSKO RUHO IZ ZBIRKE TEKSTILA MUO-a
Galerija Prsten HDLU-a: Alma Orlić: Retrospektiva, 1961. – 2011.