Film

Počinju 26. Dani hrvatskog filmaU petak 16. lipnja svečanim otvorenjem na Ljetnoj pozornici Tuškanac u 21:30 sati počinju 26. Dani hrvatskog filma. Do utorka 20. lipnja posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje 68 naslova.
Novost ovogodišnjeg izdanja koje se još više približilo ljetu su projekcije na otvorenom. Tako će na Ljetnoj pozornici Tuškanac svakog dana trajanja festivala od 21:30 publika moći u provjeriti što su nam u protekloj godini pripremili domaći redatelji, a prije filmova iz konkurencije svakoga će se dana prikazati po jedan restaurirani klasik iz DHF-ovog programa Retro: Obnovljena baština.
Na otvorenom će se također održavati program u Parku Stara Trešnjevka koji u subotu, 17 lipnja od 21:30 u kvartovsko kino pod vedrim nebom donosi program crtića o Baltazaru, u nedjelju 18. lipnja program klasika Zagrebačke škole crtanog filma i recentnije animirane filmove, a u ponedjeljak, 20. lipnja program glazbenih spotova.
Zanimljiva su i posebna događanja otvorena za javnost. Uz ranije najavljenu izložbu Sjećanje na divu:Jagoda Kaloper (1947-2016)DHF je također pripremio izložbu filmskih plakata zagrebačkog studija Šesnić i Turković koja će se održati u utorak, 20. lipnja s početkom u 19:30 sati u prostorima ADU – Frankopanska 22. Izložba će po prvi puta pokazati presjek njihova desetogodišnjeg rada koji, među ostalim, uključuje plakate za filmove Zvizdan, Uzbuna na Zelenom vrhu, Ne gledaj mi u pijat i Zvir.
Zanimljiv će biti i masterclass na temu namjenskog filma koji će se održati u petak, 16. lipnja od 19 sati u prostorima ADU – Frankopanska 22, a na kojem će o izazovima stvaranja namjenskog filma govoriti producentica Isa Živanović, redatelji Andrej Korovljev i Nevio Marasović te Vanja Blumenšajn, kreativni direktor agencije Señor.
Na 26. Danima hrvatskog filma 19. lipnja u maloj dvorani kina Tuškanac u 14 sati u okviru događanja Ljetopis, Filmonaut i dokumentarni.net za istim stolom prvi put će zajedno biti predstavljene tri filmske publikacije i sastat će se tri filmske redakcije srodnih, ali različitih misija i pogleda na pisanje o filmu.
Posjetitelji Ljetne pozornice Tuškanac moći će svakoga dana potražiti predah i osvježenje uz čašicu razgovora i ljetnih pića u festivalskoj lounge zoni Pop Up Summer Garden koja upravo s Danima hrvatskog filma započinje sezonu ljetnih festivala.
Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodno preuzimanje ulaznica. Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac i za posebna događanja nije potrebno preuzeti ulaznicu.


Priredio: Martin Mikša