Zg kul

Advent u Zagrebu 2016. na starim i novim lokacijamaNajbolji advent u Europi počinje u subotu 26. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 8. siječnja 2017. godine. Tako će se u subotu, uz svečano otvaranje Adventa na Zrinjevcu paljenjem ukrasnih lampica, otvoriti i Advent na Europskom trgu, Ledeni park na Tomislavovom trgu, Fuliranje, Zagrebačka božića bajka, i drugi. Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima pripremila je i nove programe za brojne posjetitelje i građane, a posebno izdvajamo Advent na Gornjem gradu koji uključuje: Dvorišta – adventsko izdanje, Advent na Vranicanijevoj livadi, Advent u Galeriji Klovićevi dvori i Advent na Štrosu.

Također, ove godine adventska događanja dolaze i u Novi Zagreb gdje će nas dočekati: Novi advent i Ledena bajka Djeda Mraza. Svakako još treba spomenuti i novitete kao što su Modni advent, Kod Rudolfa, Advent u Dizajn distriktu, Advent u Tunelu; a tu su i tradicionalni programi poput: Živih božićnih jaslica, ArtOmata, S božićnih balkona Zagrebu, prigodnih programa u MUO, HNK i Etnografskom muzeju i, naravno, Advent i Nova godina na Trgu bana Jelačića. Advent u Zagrebu najvažnije je događanje u našem glavnom gradu, a u zadnje dvije godine bilježi porast posjetitelja od gotovo 50%. Naime, prema podacima TZGZ u 2013. godini zabilježeno je 45.393 dolazaka i 82.284 noćenja, dok je prošle godine u prosincu ostvareno 70.550 dolazaka i 123.734 noćenja.
Osim toga, zagrebački Advent dobitnik je i nagrade za najbolje turističko događanje na Danima hrvatskog turizma održanim prošli tjedan, a kao pobjednik natjecanja European Best Christmas Destination, ove će godine imati priliku braniti titulu od 2. do 12. prosinca.

Advent na Trgu bana J. Jelačića
26.11.2016.-19.12.2016.

Na Glavnom zagrebačkom trgu bana J. Jelačića, u sklopu otvorene pozornice, održavat će se svakodnevno najrazličitiji programi, od dječjih priredaba, kulturno-umjetničkih i glazbenih programa do koncerata. 

Advent na Zrinjevcu
Svakoga dana od 26.11.2015. – 08.1.2016.
Glazbeni program radnim danom od 18 – 22h, vikendom 11-13h i 20-22h

Samo u vrijeme Adventa velike krošnje zasvijetle posebnim sjajem, a stari glazbeni paviljon postane odredištem ljubitelja božićnih klasika i valcera. Kad pomislite na Božić, sjetite li se djetinjstva i obiteljskih okupljanja oko božićnog drvca, božićne glazbe i mirisa bakinih specijaliteta? Ako tu sreću koju osjećate u sebi, želite istinski ponovno proživjeti, Advent na Zrinjevcu pravo je mjesto za vas. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima. Da, da, to su upravo one krpice sa zeljem kakve su zagrebačke bake pripremale. Neće izostati ni štrukle, bez brige. Božićna bajka može početi!

Advent na Europskom trgu
Europski trg, 26.11.2016.-01.01.2017.

U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme Adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čini ovo mjesto nezaobilaznom zagrebačkom točkom za sve željne dobre zabave. Osjećate se mlado, preferirate pravi 'urbani štih'? Ovo je pravo mjesto za vas!

Božićni sajam
26.11.2016.-08.01.2017.

U ulicama oko Trga bana Josipa Jelačića, ovog će adventa biti postavljene drvene kućice prepune ručno izrađenih suvenira i prigodnih božićnih poklona i ukrasa. Najljepši ugođaj Božićnog sajma doživjet ćete kad padne mrak i sve rukotvorine obasja sjaj božićnih žaruljica. Dozvolite si razgovor s veselim trgovcima kojima poneka šalica kuhanog vina pomogne da i vas udobrovolje ugodnom pričom i duhovitošću.

Ledeni park
26.11.2016.-08.01.2017.

Između Umjetničkog paviljona i spomenika prvom hrvatskom kralju, Tomislavu, nalazi se ledeni park. Čarobna zimska idila na ledu. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle.  Upravo to vas očekuje na Tomislavcu, čarobna zimska idila na ledu, uz zvukove glazbe i okuse najboljih adventskih delicija.

Fuliranje
Tomićeva & Kurelčeva ulica,
 26.11.2016.-08.01.2017.

Fuliranje, jedno od prvih i najoriginalnijih adventskih događanja ove zime slavi svoj peti rođendan. Do sada ga je posjetilo preko 1.000.000 posjetitelja koji su uživali u više od 500 koncerata i nastupa glazbenika, DJ-a, performera, izložbi. Fuliranje je prvi projekt koji je na ulici predstavio vrhunske hrvatske restoratere, vinare i mnoge druge kreativne izlagače koji doprinose čaroliji adventa, dovoljno je samo prošetati, te se zabaviti uz dobru atmosferu, te razne delicije.

S božićnog balkona Zagrebu
Koncerti Ad gloriam brass
27.11., 04.12., 18.,12.,-Tkalčićeva ulica 31
11.12.,- HNK

S božićnih balkona Zagrebu je ciklus od četiriju koncerata svake nedjelje u 19 sati  sa balkona u Tkalčićevoj ulici 31 i balkona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu počevši od 27. studenog. Sa balkona moći će se čuti poznate „klasične“ melodije: Hendlove Muzike na vodi i Muzike za kraljevski vatromet, renesansni plesovi, valceri, polke, božićne pjesme te ponešto filmske i zabavne glazbe...

Žive božćne jaslice
18.-23.,25.-27.12.2016., 01. i 06.01.2017.

Žive božićne jaslice su projekt u organizaciji mladih, na topao način oživljava atmosferu Isusova rođenja. Djevojke i mladići koji su nekoć hodali po samom rubu života na ovaj način dokazuju kako se život može promijeniti nabolje i kako se u njemu može uspjeti.
Žive božićne jaslice uistinu su žive, u pogledu  na sjano stvaralaštvo čini ih štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire. Izvodeći predstave oni pridonose društvu i tako pokazuju svoj novi način života: „Ove jaslice simbol su našeg rođenja jer smo se u zajednici ponovno rodili.”

Zagrebačka božićna bajka
27.11.2016.,-01.01.2017.

U samom centru Zagreba na glavnom trgu bana J.Jelačića, ispred gradske kavane Johann Franck, posjetiteljima adventa grad Zagreb priređuje božićnu bajku. Uz mirise raznih adventskih delicija, božićnu sniježnu šumu, zvukove najljepših adventskih, klasičnih, svjetovnih melodija božićna bajka može započeti...

Advent u tunelu
16.12.-24.12.2016.

Zagreb je dobio još jednu adventsku atrakciju - božićnu bajku u tunelu ispričanu zaista drugačije. Uz 3D instalacije na stropu tunela, birana glazba u veličanstvenoj akustici, prostor i video instalacije stvaraju zaista dugačiju, vrhunsku atmosferu...