Glazba

Koncertne izvedba Gurre Lieder Arnolda Schönberga

U četvrtak 22. rujna i subotu 24. rujna 2016. u 19,30 sati u KD Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem Nikše Bareze održat će se koncertne izvedbe oratorija Arnolda Schönberga Gurre Lieder. Ta golema kantata za pet opernih solista, naratora, zbor i veliki orkestar nastala prema poemi danskoga pisca Jensa Petera Jacobsena, potvrdila je skladatelja i slikara Schönberga kao jednoga od najutjecajnijih glazbenih autora prve polovice 20. stoljeća.

Gurre Lieder / Pjesme o Gurri, pričaju legendarnu dansku priču o dvorcu Gurre i srednjovjekovnoj ljubavnoj tragediji koja se u njemu dogodila, kada se danski kralj Valdemar bezglavo zaljubio u djevojku Tove, što ljubomorna kraljica Helvig nije mogla podnijeti, pa je dala ubiti mladu ljubavnicu svojega supruga. Poemu je Schönberg pročitao u njemačkome prijevodu 1903. i ona ga je zaintrigirala jer se literarni predložak poklopio s njegovom tadašnjom željom da napiše ciklus pjesama za sopran, tenor i klavir. Sljedećih se deset godina, pišući ostala djela, vraćao ciklusu koji je samo rastao i prerastao u golem oratorij, praizveden 1913. u Beču.

Oratorij Gurre Lieder smatra se jednim od najljepših i najzahtjevnijih glazbenih ostvarenja prošloga stoljeća u čiju realizaciju mora biti uključeno više od 300 izvođača te samim tim samo jedna umjetnička organizacija ne može sama podnijeti taj teret, ni umjetnički niti financijski. Stoga je Grad Zagreb, omogućio suradnju četiriju svojih najvećih glazbenokulturnih institucija; Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Hrvatske radiotelevizije, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga i Muzičke akademije, koje će zajednički iznijeti ovo iznimno zahtjevno i rijetko izvođeno djelo. Pomažući u realizaciji, Grad pokazuje svoj odnos prema velikim djelima glazbene umjetnosti te prema kulturi uopće, jer postavljanje ovoga djela za svaki bi grad na svijetu bila velika svečanost umjetnosti. Oratorij će biti izveden, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, na samome početku operne sezone, i to dva puta, 22. i 24. rujna 2016. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.