Zg kul

Fašnik u ZagrebuU organizaciji Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Turističke zajednice grada Zagreba u subotu, 6. 2. 2016. s početkom u 11.00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se fašnička proslava pod nazivom Fašnik u Zagrebu čime se obnavlja tradicija organiziranja fašničkih proslava. Realizatori su Kulturni centar Travno, Narodno sveučilište Sesvete i KUD „Prepuštovec“ koji ima dugu fašničku tradiciju. 

Fašnička povorka prerušenih i maskiranih sudionika kreće sa Trga maršala Tita do Trga bana Jelačića. Istovremeno će se na Trgu bana Jelačića odvijati pretprogram, u kojem će sudjelovati zagrebački zborovi a na video zidu biti prikazani dokumentarni filmovi s pokladnom tematikom.
Scenskim programom pod nazivom "Fašnik v srcu Zagreba" predstavit će se pokladne i karnevalske urbane i ruralne folklorne tradicije različitih regija. Na samom početku gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić predat će ključeve Grada fašničkim vlastima. Za sve zlo u protekloj godini kaznit će se na kraju programa fašnički lutak bacanjem u Manduševac, koji će simbolizirati rijeku Savu.
U programu će sudjelovati izvođači iz grada Zagreba (puhački orkestri, mažoretkinje, folklorni ansambli, plesne skupine, zborovi, maskirane skupine iz osnovnih škola i dječjih vrtića, bubnjari, cirkuske skupine, animatori maski i lutaka, žongleri, bacači vatre i mađioničari) te gosti iz raznih krajeva Hrvatske.
Ključevi Grada bit će vraćeni na fašnički utorak kada će lutak fašnik biti kažnjen za sve zlo u protekloj godini i spaljen na lomači.