Zg kul

Zagrebačko kulturno ljeto počelo na Bundeku uz ulomke iz Zrinjskog i Ere s onoga svijeta

Ovogodišnje Zagrebačko kulturno ljeto započelo je 3. srpnja na Bundeku, koncertnom izvedbom ulomaka iz najpopularnijih hrvatskih opera Nikole Šubića Zrinjskog Ivana pl. Zajca i Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca. 
Uz sudjelovanje solista, Zbora i Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, izvedbom Ere s onoga svijeta je ravnao Nikša Bareza dok će izvedbom Nikole Šubića Zrinjskog ravnao Ivan Josip Skender.
U 5. i 8. slici Zrinjskog nastupili su: Vitomir Marof (Nikola Šubić Zrinjski), Tamara Franetović Felbinger (Eva), Ivana Lazar (Jelena), Domagoj Dorotić (Lovro Juranić), Ozren Bilušić (Gašpar Alapić), Tvrtko Stipić (Vuk Paprutović), Stjepan Franetović (Mehmed Sokolović) i dr.
U 3. činu Ere s onoga svijeta  u ulozi Gazde Marka nastupit će Ivica Trubić, u ulozi Dome Sofia Ameli Gojić, u ulozi Đule Tamara Franetović Felbinger, u ulozi Miće (Ere) Stjepan Franetović, a u ulozi Mlinara Sime Ljubomir Puškarić.

 

Program - Ljetna pozornica Bundek

Koncerti počinju u 21 sat/ Ulaz slobodan

3. srpnja 2015.
SOLISTI, ZBOR I ORKESTAR OPERE HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU
I. pl. Zajc:
 NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI
dirigent: IVAN SKENDER
solisti: Vitomir Marof, Tamara Franetović Felbinger, Ivana Lazar, Domagoj Doroti, Ozren Bilušić, Tvrtko Stipić, Stjepan Franetović
J. Gotovac:
 ERO S ONOGA SVIJETA
dirigent: NIKŠA BAREZA
solisti: Ivica Trubič, Sofia Ameli Gojić, Tamara Franetović Felbinger, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić
----------------------------------------------------------------------------
4. srpnja 2015.
ANA RUCNER, violončelo
Ana Rucner, akademska je glazbenica, violončelistica koja godinama uspješno
povezuje klasičnu, etno i tradicionalnu glazbu. Njezini nastupi pršte energijom i
osvajaju publiku svih dobnih skupina. Na koncertu ćete imati prilike čuti moderne
izvedbe Vivaldija, Bethoveena i mnogih drugih svjetski poznatih skladatelja te tradicionalne
skladbe poput Jovano Jovanke, Kalinke, Sirtakija, Linđa...
----------------------------------------------------------------------------
5. srpnja 2015.
TAMBURAŠKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
dirigent SINIŠA LEOPOLD
solisti Barbara Suhodolčan
KVARTET GUBEC / Rajko Suhodolčan, Vinko Ančić, Željko Grozaj, Robert Mikša
----------------------------------------------------------------------------
6. srpnja 2015.
VEČER KLAPA
ĆAKULONE, AMORIN, CESARICE, DIŠPET, SLAVIĆ
----------------------------------------------------------------------------
8. srpnja 2015.
AERODROM
Grupa «Aerodrom» predvođena svojim legendarnim skladateljem, gitaristom, pjevačem i osnivačem Juricom Pađenom ubraja se među najpopularnije rock grupe na hrvatskoj glazbenoj sceni.
Zahvaljujući svojim 40-godišnjim radom i svima znanim nezaboravnim pjesmama Kad misli mi vrludaju, Stavi pravu stvar na pravo mjesto, Obična ljubavna pjesma, Digni me visoko, 24 sata , Fratello (Piši mi brate), Tvoje lice, Otkazani let, Što si u kavu stavila, Divljakuša.......Jurica Pađen ostavio je neizbrisiv trag na domaćoj glazbenoj sceni, a današnju postavu čine Jurica Pađen, vokal, gitara, Tomislav Šojat, bas,vokal, Ivan Havidić, gitara, vokal i Damir Medić, bubnjevi, vokal.
Osim svojih najvećih hitova danas grupa u svojem repertoaru izvodi i pjesme izvođača s kojima su surađivali u svojoj dugogodišnjoj karijeri tako da na jednom
mjestu možemo poslušati povijest danas toliko popularne scene 80-godina, grupu Azra, Film i Haustor.
----------------------------------------------------------------------------
9. srpnja 2015.
ANTIGONA rock musical
Autor glazbe: Trpimir Jerković
Režija i vokalni pedagog: Marijana Matešić Jerković
izvođač: Taher Sanuri, Tea Zec, Irena Curić, Mahir Kapelanović, Marin Bukvić, Matija Škvorc, Željko Zubović, Judita Jerković, Nina Predrijevac, Željko Tomac, Andreja Zlonoga, Danijela Kavić, Xiaodan Zahn
glazbenici: Antun Lovrić Toni, Mario Vincek, Romeo Krželj Roki, Nenad Borić Neno, Robert Boldižar Robi, Berislav Blažević Bero, Trpimir Jerković

Mjuzikl
 Antigona – Prokletstvo roda do danas su pogledale tisuće gledatelja, najvećim dijelom srednjoškolaca koji to klasično djelo moraju čitati za lektiru, a mnogi od njih priznali su da ih je upravo predstava ponukala da djelo i pročitaju. Mjuzikl je modernističkim prikazom približio tešku antičku literaturu, prije svega srednjoškolcima, a potom i ostaloj zainteresiranoj publici. Velik doprinos u ovom projektu ima nekoliko eminentnih imena hrvatske rock scene, i to kao stalni članovi banda Medley Teatra, a to su Toni Lović – gitarist grupe Zabranjeno Pušenje, Berislav Blažević – klavijaturist grupe Parni Valjak, Nenad Borić – bubnjar grupe Crno Perje i dr.
----------------------------------------------------------------------------
10. srpnja 2015.
STEFAN MILENKOVIĆ, violina
MATEJ MEŠTROVIĆ, glasovir
SUDAR PERCUSSION
Matej Meštrović je iznimno talentiran i kreativan skladatelj kojem je dugogodišnji izazov bio napisati Vivaldijeva
 Četiri godišnja doba iz perspektive ljevorukog pijaniste. Kao nastavak suradnje s ansamblom Sudar Percussion s kojim je 2014. godine izdao album Eat Suite, na projektu #Vivalthispridružuje im se i Stefan Milenković, odličan violinist i uvijek dobrodošao prijatelj u Hrvatskoj koji će odsvirati nekoliko stavaka Vivaldijevih Četiri godišnja doba te neke od najizvođenijih skladbi iz svog bogatog, virtuoznog repertoara.
Cijeli projekt
 #Vivalthis pisan je za Mateja Meštrovića, Sudar Percussion, Stefana Milenkovića i Zagrebačke soliste koji će svi zajedno stati na pozornicu 26.9.2015. u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskoga i predstaviti Vivaldija po Mateju.
----------------------------------------------------------------------------
11. srpnja 2015.
GONG GANG
Ines Richter, Mladen Richter, Karmen Malin, Zoran Malin i Dajana Jelčić Dubčec članovi Gong grupe Hrvatska i prijatelji Petra Čutuk, Karlo Richter i Tamara Sertić
Gong tim izvodi zvučne improvizacije na drevnim rezonantnim instrumentima poput gongova, pjevajućih zdjela, didgeridooa, bubnjeva i školjki, kreirajući tajanstvenu zvučnu priču. Oblak zvuka koji nas obavija vibrira snažno i jasno oslobađajući životnu radost.
Dođite i postanite dio kreacije, ponesite prostirku ili jastuk, zatvorite oči i prepustite se zvuku, ili naprosto pokrenite svoje tijelu u ples vibracija univerzuma.
----------------------------------------------------------------------------
12. srpnja 2015.
MARIACHI LOS CABALLEROS
Od proljeća 1998. i prvog koncerta u Kino klubu Zagreb, Los Caballeros postali su ne samo vodeći hrvatski glasnogovornici mariachi glazbe, nego jedni od njezinih najuglednijih ambasadora izvan španjolskog govornog područja.
Može se naučiti da nema formule po kojoj se ulazi u dušu mariachija, no Los Caballeros približili su joj se osobinama najvećih umjetnika žanra: glazbenom spremom, dojmljivim izvedbama klasičnih pjesama, privlačnim grupnim nastupom u tipičnim traje de charro odorama koje ih ne čine instant Meksikancima iz površne predodžbe, nego nadopunjuju živopisnu emocionalnost njihovih izvedbi, vatru La Negre te svečani ugođaj Mame Juanite.
----------------------------------------------------------------------------
13. srpnja 2015.
TAMBURAŠKI ORKESTAR KNEŽIJA
TANGO I SERENADE
Tamburaški orkestar Knežija osnovan je 1994. godine. Osnivač i prvi umjetnički voditelj orkestra bio je Vjekoslav Vila. Od početka rada orkestar njeguje širok repertoar sastavljen od djela klasične, sakralne i narodne glazbe. Orkestar širi svoj repertoar prema muzički uzbudljivom svijetu tanga - od izvornog tanga argentinskih salona 20. stoljeća, preko djela Piazzole do suvremenih tango pjesama.
Tako će nam se i na ovom koncertu predstaviti izborom serenada i tanga Astor Piazzollae, Vice Vukova, Franza Schuberta, Enrica Tossellija, arr. Dragan Raljušić, Jacquesa Offenbacha i dr.
----------------------------------------------------------------------------
15. srpnja 2015.
GROFICA MARICA
Glazba: E. Kalman
Libreto: J. Brammer i A. Grunwald
Redatelj: Velimir Čokljat
Kostimografkinja: Elvira Ulip
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Asistentica scenografkinje: Sanja Santini
Glazbeno vodstvo: Davor Ljubić
Koreografija: Dejan Jakovljević
Ljiljana Čokljat, Nikša Radovanović, Blanka Tkalčić, Ronald Braus, Božidar Peričić, Nenad Tudaković, Davor Ljubić, Blanka Tkalčić, Nada Abrus, Velimir Čokljat, Petra Radošević, Dejan Jakovljević, Gudački ansambl Maestro Orchestra

Opera b.b. Zagreb je prvo komorno operno kazalište u Hrvatskoj koje djeluje od 2006. godine s ciljem promocije operne umjetnosti u Hrvatskoj i izvan nje.
Opera b.b. Zagreb surađuje s kazalištima u diljem Hrvatske i inozemstva, te s pulskim Istarskim narodnim kazalištem kao koproducentom, također je 2009. godine uspostavila prvu međunarodnu koprodukciju i to s teatrom Madlenianum iz Beograda, a to je bila ujedno i prva ozbiljnija kazališna koprodukcija na
ovim prostorima nakon ratnih zbivanja.
Osnivač i umjetnički voditelj je operni pjevač
 Ronald Braus.
----------------------------------------------------------------------------
16. srpnja 2015.
ŽIGA I BANDISTI
Mirko Švenda pod nadimkom Žiga bavi se glazbom od rane mladosti kao pjevač i svirač. Svirao je i u pratećem sastavu Tomislava Ivčića. Poslije tragične smrti Tomislava Ivčića, počeo je pjevati međimurske narodne pjesme na moderan način.
Objavio je pet albuma u vlastitoj diskografskoj kući "Muraland-Švenda" te jedan za "Croatia Records". Nastupao je na većem broju festivala. Od 2006. godine nastupa uz prateći sastav, koji se zove Žiga i Bandisti. Sviraju na puhačkim limenim instrumentima bez klarineta i saksofona, a pridodani su bubnjevi [1]. Izvode tradicionalne međimurske pjesme u modernim obradama.
----------------------------------------------------------------------------
17. srpnja 2015.
JAZZ ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
Andreas Marinello, dirigent
Valerija Nikolovska, vokal
Viktor Lipić, klavijature
Jedna od najboljih hrvatskih jazz vokalistica, Valerija Nikolovska, glazbom se profesionalno bavi od 1987. Iskustvo je stjecala u nizu sastava blues, soul, funk,
acid jazz, house i gospel.
Viktor Lipić glazbenu naobrazbu stekao je u Dubrovniku i Zagrebu. U Zagrebu se priključio sastavu Mayales s kojim objavljuje album
 Svima želim raj za
sve 
(Aquarius Records, 1999.). Kao producent, aranžer, autor i izvođač sudjelovao je na albumima
 The Bright Side of the Blues iOpen Valerije Nikolovske.