Kazalište

Festival svjetskog kazališta: King Size Christopha Marthalera u izvedbi Theatrea Basel

Festival svjetskog kazališta otvorila je 10. rujna predstava "Smrt u Veneciji/Pjesme mrtvoj djeci" Thomasa Ostermeiera u izvedbi berlinskog kazališta Schaubuehne am Lehniner Platz, u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je izvedena i dan kasnije.
Talijanski kazališni umjetnik Pippo Delbono u Zagreb se vratio s predstavom "Ljubav i tijelo", koja je izvedena 17. rujna u ZKM-u. Riječ je o svojevrsnom "poetskom putovanju" i "simbiozi poezije i pjesme".
Novi na Festivalu su britanska kazališna skupina Forced Entertainment, pioniri avangardnog britanskog teatra, koji su 23. i 24. rujna izveli predstavu "Nadolazeća oluja" Tima Etchellsa, koja okuplja raspršene priče o životu, ljubavi, seksu i trivijalnosti na koji se život često svodi.
Redatelj Ivo van Hove i skupina Toneelgroep Amsterdam drugi su put na Festivalu, a ove godine izveli su 26. i 27. rujna "Dugo putovanje u noć", najpoznatiju dramu američkog pisca Eugenea O'Neilla, koja se s obzirom da je nadahnuta njegovim životom smjela izvoditi tek nakon njegove smrti. Kroz priču o četveročlanoj obitelji, od majke ovisnice o morfiju te oca i sina alkoholičara do najmlađeg sina oboljelog od tuberkuloze, prikazuje se jedan dan u njihovu životu.
Samo nekoliko mjeseci nakon premijere u Zagrebu će se 4. i 5. listopada, kao zadnja na festivalu, izvesti hit predstava "King Size" Christopha Marthalera u izvedbi Theatrea Basel. To je glazbena predstava koja u intimnom okruženju kreveta velikog formata govori o ljudskim odnosima.