Film

Ciklus švedskog filma u Tuškancu

Od nedjelje, 14. travnja, do utorka, 23. travnja, u organizaciji Švedskog veleposlanstva i Švedskog instituta i u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazuje se ciklus švedskog filma kojeg otvara izvrstan nagrađivani dokumentarac Palme autorica Kristine Lindström i Maud Nycander, intrigantan i uspio portret u atentatu 28. veljače 1986. godine ubijenog švedskog premijera Olofa Palmea, a nakon projekcije s jednom od redateljica Kristinom Lindström razgovarat će Josip Grozdanić. A već slijedeću večer gost kina Tuškanac je redatelj Richard Hobert i njegova egzistencijalna drama s elementima fantastike i romanse Jednosmjerna za Antibes.

Intimistička obiteljska drama Simon i hrastovi redateljice Lise Ohlin, adaptacija je romana Marianne Fredriksson o odrastanju senzibilna dječaka Simona Larssona u švedskoj provinciji za vrijeme i kroz desetak godina nakon Drugog svjetskog rata. Disfunkcionalnost i složenost obiteljskih odnosa u fokusima su romantične humorne drame Moj brat Simon suscenarista i redatelja Andreasa Öhmana, i egzistencijalne drame Miss Kicki Håkona Liua. Ovaj je potonji nagrađivan na festivalima u Stockholmu, Mannheim-Heidelbergu i Pusanu 2009. godine, a u glavnoj je ulozi izvrsna Pernilla August (Fanny i Alexander).

Slijedi u Cannesu 2010. godine nagrađena dinamična i vrlo zabavna krimi-komedija Zvuk buke, te na mlađu publiku usmjerena tinejdžerska drama Tisuću puta jača.