Film

FILM: Filmovi Philippea Garrela u Tuškancu

Redoviti program kina Tuškanac započeo je ciklusima sjećanja na, u prošloj godini, preminule filmaše redatelja Tonyja Scotta, francusku glumicu Sylviju Kristel i grčkog redatelja Thea Angelopoulosa. Vrlo dobar izbor kinotečnih naslova obilježio je stotu obljetnicu rođenja Vivien Leigh, Františeka Čapa, Hady Lamarr, Burta Lancastera i Renéa Clémenta.
Slijedio je tradicionalni proljetni ciklus suvremenog iranskog filma, a među pet naslova treba izdvojiti melodramu Ljubav u četrdesetoj i film Bez mene inspiriran Staklenom menažerijom Tennesseeja Williamsa.
Ono što povezuje španjolske filmove u ovogodišnjem izboru iz ove velike svjetske kinematografije su priče koncentrirane na djecu i adolescente, a većina je filmova okićena prestižnim festivalskim nagradama.
I u ovoj će filmskoj sezoni filmofili naći ciklus samo za sebe: četiri filma francuskog filmaša Philippe Garrela, redatelja, scenarista, snimatelja, montažera i producenta koga voli i kritika i veliki festivali poput Cannesa i Venecije.