Film

Zaustavljeni u Kinu Europa

Od četvrtka, 13. rujna u Kinu Europa igra najnoviji film Andreasa Dresena, drama Zaustavljeni, koja je dosad osvojila desetak nagrada uključujući i nagradu programa Izvjesni pogled, Festivala u Cannesu.
U središti priče je Frank, otac i suprug zadovoljan svojim životom, sigurnim poslom i novom kućom u predgrađu. Iznenada, Frank saznaje da je neizlječivo bolestan i da mu je preostalo samo nekoliko mjeseci života. On i njegova obitelj unatoč tome pokušavaju nastaviti s normalnim životom, radom i školovanjem. Istovremeno se zbližavaju i udaljavaju jedni od drugih.
Iskrena i nadahnjujuća priča o krhkosti ljudskog života i snazi obiteljskih odnosa, proizašla je iz Dresenova inzistiranja na improvizaciji (film je snimljen bez scenarija), a u filmu se pojavljuje veliki broj neprofesionalnih glumaca i naturščika (svi liječnici u filmu su liječnici u stvarnom životu).

Na programu kina Europa još uvijek možete pogledati film Sram redatelja Stevea McQueena. Ovaj talentirani redatelj ponovno je nakon upečatljivog i nagrađivanog filma ‘Glad’ udružio snage s jednim od najboljih glumaca današnjice, Michaelom Fassbenderom.  ‘Sram’ je već u svom premijernom izdanju na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu izazvao veliki interes, a nakon toga je poharao i ostale svjetske festivale. 40 nominacija i preko 20 nagrada, među kojima je i nagrada kritike FIPRESCI s Međunarodnog festivala u Veneciji.
20. rujna na program kina Europa dolazi film Alpe, kontroverznog Grka, Yorgosa Lanthimosa. Nakon uznemirujućeg filma 'Dogtooth', kojim je privukao veliku pažnju međunarodne javnosti, bio nominiran za nagradu Oscar za najbolji strani film, a na Festivalu u Sarajevu osvojio Srce Sarajeva za najbolju glumicu i posebnu nagradu žirija - Lanthimos na program kina Europa dolazi s najnovijim naslovom kojem je u središtu priče posebno društvo čiji članovi zamjenjuju mrtve osobe njihovim obiteljima i prijateljima. Pogledajte raspored projekcija.