Kazalište

PLATFORMA.hr počinje na Dan plesa

Platforma.hr 2012. održat će se od 29. travnja do 6. svibnja na više lokacija (Tvornica Jedinstvo, Zrinjevac, ZKL, Kino Grič, Plesni centar Tala) te će čitavim nizom događanja, radionica, gostovanja i diskusija nastojati ukazati na nužnost sveukupne promjene razmišljanja o plesu, njegovoj ulozi u kulturnom životu zajednice. Kao i svake godine predstavit će se recentni naslovi hrvatske i europske produkcije (Portugal, Nizozemska, Koreja, Belgija, Velika Britanija, Slovenija), sve u cilju slavljenja plesa i njegovih nebrojenih mogućnosti.

Ove godine Platforma.hr ples smješta u njegovo zaboravljeno, prirodno okruženje: u polje komunikacije, edukacije, slavljenja ljudskog tijela i njegovih nebrojenih mogućnosti. Odustaje od velikih i moćnih institucija i vraćamo se izravnim recipijentima plesa, djeci, mladima, studentima, društvenoj zajednici, ljubiteljima plesa i onima koji će to tek postati. Želja je organizatora ukazati na širi problem nevidljivosti i neprepoznatosti plesa kao temeljne kulturne činjenice.

U skladu sa spomenutim programskim zaokretom Platforma.hr 2012. mijenja termin svog održavanja. Dosadašnji  jesenski, zamijenilo je proljetni terminom što je omogućilo koncentriranje na proslavu Svjetskog dana plesa 29. travnja. Većina događanja ovogodišnje Platforma.hr odvijat će se izravno u zajednici, na cestama, trgovima, otvoreno pozivajući građane na proslavu plesa, slobodu njegovih mogućnosti i potencijal kreacije koje svako ljudsko tijelo posjeduje.

Ovogodišnji slogan Ples svima osim što poziva publiku na praćenje programa unutar kazališta, donosi ples publici i izvan kazališnih prostora.