Izložbe

Klub Kino Grič: aART THERAPY Jelene Bračun Filipović

Od četvrtka, 26. travnja do srijede 9. svibnja u Klubu Kino Grič, Jurišićeva 6, otvorena je izložba aArt Therapy mlade slikarice Jelene Bračun Filipović. U programskom letku izložbe povjesničar umjetnosti Željko Marciuš je uz ostalo zapisao:

"Oj, Jelena, Jelena, jabuko zelena…,  Oh, Helena, Helena, apple green…, tradicionalna je hrvatska pjesma, čiji je pripjev upotrijebio Joseph Haydn u početnoj temi Londonske simfonije.  Etnolog Franjo Kuhač zbog toga je tvrdio da je hrvatskog porijekla, nazivajući ga Josip. Jelena Bračun, mlada umjetnica, u sklopu osobne aArt Terapije slika u brzoj, providnoj i prozirnoj, svježoj tehnici akvarela, pomalo retro i tradicionalno, ali i aluzivno – mrtve prirode. Unutar teme tiho su, pitomo i poželjno, blagog terapeutskog učinka, kao i ostalo voće i povrće, prikazane i jabuke: crvene, umjereno violetne, zlatno-žućkaste, ali i zelene, pučkom analogijom opjevane, poput Jelene. Tema mrtve prirode javlja se u egipatskim zagrobnim slikarijama – neka vrst božanske hrane za onostrani svijet; simbolička i doslovna, što se kasnije javlja, primjerice, u pravoslavlju, kao hrana za zagrobni život.

Alegorijski  sloj značenja izrazito je prisutan do 16. stoljeća, ali već na rimskim zidnim slikama (Pompeji, Herculaneum) označava standard više klase ili gostoprimstvo te, kao i u kršćanstvu, zahvalnost Bogu na obilju plodova, hrane. Primjerice, simbolika jabuke s drva znanja u kršćanskoj tradiciji simbol je čovjekova pada, jer prisvaja znanje samo za sebe. Podsjeća i na Blagovijesti, iskupljenje Bogo-čovjeka za ljudski rod (J. Hall, Rječnik tema i simbola…). Kao simbol sadrži pozitivan i negativan vid: od Parisova suda i najljepše Venerine jabuke razdora (što svaka žena misli za sebe) do lijepe H(j)elene i Trojanskog rata. Savršena kružna forma simbolizira zakrivljenost kozmosa. Zlatna jabuka simbolizira pak Sunce, zlato Faraona, a u jezgri ploda sadrži zvijezdu pentagram – 4 elementa i duh, Sotonu, masone…, ali i znanje, spoznaju i slobodu te, kao sve voće, osjetilo okusa, u sjevernjačkim iluzionističkim  kompozicijama..."