Izložbe

Muzej Marton: Izložba JUGENDSTIL

Od 20. travnja do 20. srpnja 2012. u Muzeju Marton otvorena je izložba Jugendstil. Na izložbi su predstavljena remek-djela primjenjene umjetnosti iz prestižnih inozemnih i domaćih muzeja (Muzej primijenjene umjetnosti u Beču, Muzej primijenjene umjetnosti u Budimpešti, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu) kao i dosad neizlagana djela zagrebačkih privatnih kolekcija.

Jugendstil (secesija) je jedan od najznačajnijih stilova u povijesti umjetnosti, nastao kao reakcija na historicističke stilove 19. stoljeća. Karakteriziraju ga dekorativnost, ornamentalnost, naglašena linearnost i biljni motivi. Vrhunski radovi ostvareni su upravo u području primijenjenih umjetnosti: oblikovanja predmeta svakodnevne upotrebe od porculana, stakla i srebra, u dizajnu namještaja i interijera, u arhitekturi.

Posebno intrigantan dio izložbe bit će javnosti rijetko prezentirani erotski crteži Roberta Auera (1873-1952), hrvatskog slikara secesije i moderne. Svojim školovanjem i stvaranjem u Beču i Münchenu, odnosno Sjedinjenim Državama, Auer je bio pripadnik i međunarodnih umjetničkih krugova. Opus tog talentiranog slikara prelijepih aktova i portreta u svijetloj paleti i toplo-hladnim kontrastima boja, sadrži i opsežan ciklus crteža erotske tematike u duhu tadašnjeg vremena – istovremeno prikrivene i pretjerane.