Film

Filmovi AMOSA GITAIJA u kinu Tuškanac

Amos Gitai i Juliette BInocheCiklus filmova izraelskog redatelja Amosa Gitaija u kinu Tuškanac održat će se od 26. ožujka do 3. travnja, a počinje prikazivanjem političke drame Oslobođenje iz 2007., dirljivom pričom o obitelji i sudbini. U glavnoj ulozi pojavljuje se francuska zvijezda Juliette Binoche. Slijede nagrađivani Esther i Kippour, a u Alili redatelj prati svakodnevicu nekolicine stanara u istoj stambenoj zgradi u današnjem Tel Avivu, ali ipak ostaje politički budan. Jednom ćeš razumjeti, film je rađen prema autobiografskoj knjizi Jerome Clementa, u kojoj pisac istražuje priču svoje majke (sjajna Jeanne Moreau) i njene židovske obitelji u Drugome svjetskom ratu. Iako je u proteklih dvadesetak godina, Amos Gitai ostvario uspješnu karijeru snimajući filmove koji propituju izraelsku povijest, politiku i sjećanja film Ruže na kredit, koji je u potpunosti snimljen u Francuskoj, potpuno je drugačiji. Izrael kao ni holokaust u tom se filmu uopće ne spominju, a svojom pričom nedvojbeno nosi jasnu poruku za suvremeno društvo.

Izraelska publika nije uvijek oduševljena kontroverznim Gitaijevim filmovima. Kadosh i Kippour bili su dobro primljeni, ali ostali su filmovi nerijetko teško pronalazili publiku. Neki izraelski filmski kritičari prigovaraju Gitaiju da je „preeuropski“ za svoju zemlju, a kritičari iz magazina Village Voice nazvali su ga „izraelskim novim valom“. Gitaijevi filmovi su znatno popularniji u Evropi no u Izraelu. Neki izraelski kritičari kažu da je Gitaijevo prikazivanje izraelske stvarnosti prepojednostavljeno za izraelsku publiku te da je to aspekt filmova koji ne-izraelska publika uzima zdravo za gotovo.

Tijekom dosadašnje karijere duge tridesetosam godina, Amos Gitai je režirao više od osamdeset naslova. Ciklus filmova Amosa Gitaija organizira i realizira Hrvatski filmski savez  u suradnji s Francuskim institutom. Pogledajte detaljni program ciklusa.