Film

Premijera filma ŽENSKA PRAVA HOĆU u kinu MetropolisU kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu 15. ožujka u 19,30 sati održat će se premijera filma Ženska prava hoću (Made in Dagenham) britanskog redatelja Nigela Colea. Premijeru organiziraju kino Metropolis i Britansko veleposlanstvo koje je osiguralo sredstva koja su omogućila distribuciju filma. Film ćete moći pogledati samo u dva zagrebačka kina – Metropolis i Grič. Ženska prava hoću govori o događajima koji su se zbili u Fordovoj tvornici automobila u Dagenhamu 1968. godine. U toj je tvornici među tisućama zaposlenih muškaraca bilo i 187 žena, koje su većinom radile na poslovima šivanja sjedišta. Ne pristajući da za svoj radu budu plaćene manje od muškaraca, radnice su stupile u štrajk, a za svoju su predstavnicu izabrale Ritu O'Grady koja je u suradnji sa sindikalnim povjerenikom Albertom Passinghamom nastojala za njih izboriti bolje uvjete rada i veće plaće.

Ženska prava hoću film je koji oštro osuđuje neravnopravnost spolova i, unatoč tomu što temi pristupa iz humorne perspektive, pokazuje stvarnu cijenu borbe za građanska prava. Štrajk Fordovih radnica u Dagenhamu doveo je do izglasavanja Zakona o jednakim zaradama 1970 (Equal Pay Act 1970) u britanskom Parlamentu, koji je stupio na snagu krajem 1975. godine. Pojam zarada zakonodavac je shvatio vrlo široko jer se uz plaće odnosio i na godišnje odmore, mirovine i različite bonuse te je tim zakonom zabranio diskriminaciju između muškaraca i žena na radnom mjestu.

Film je režirao Nigel Cole, koji je svojim dugometražnim igranim prvijencem Saving Grace (2000) privukao veliku pozornost (nagrada publike na festivalu u Sundanceu). Iznimno uspješan bio je i njegov drugi film, Djevojke s duplerice (Calendar Girls, 2003) u kojem su u glavnim ulogama nastupile Helen Mirren i Julie Walters, a koji govori o također istinitom događaju: sredovječne žene odlučile su pozirati nage za kalendar kako bi pomogle lokalnoj bolnici, što je izazvalo veliku pozornost čak i svjetskih menija.

U glavnoj ulozi nastupa Sally Hawkins, koja je svjetsku slavu stekla ulogom vedre i šarmantne Poppy u filmu Samo bez brige (Happy-Go-Lucky, 2008) Mikea Leigha, a za koju je nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu i Zlatnim globusom. Uz Sally Hawkins u filmu je okupljeno mnoštvo uglednih britanskih glumaca, među kojim su i Rosamund Pike (Barneyjeva verzija koju možete pogledati na repertoaru Art kina Grič, Umri drugi dan), Miranda Richardson (Fantom u operi, Sanjiva dolina) te veteran impresivne filmografije, Bob Hoskins (Mona Lisa, Kapetan Kuka).