Film

Zagrebačka premijera filma SLOVENKA u kinu EuropaSlovenka, film slovenskog redatelja Damjana Kozolea, imat će zagrebačku premijeru 13. ožujka 2012. u 20 sati, nakon čega kreće u redovnu distribuciju u kinu Europa. Slovenka je hrvatska manjinska koprodukcija, u kojoj scenarij uz Damjana Kozolea i Matevža Luzara, potpisuje renomirani hrvatski scenarist i redatelj Ognjen Sviličić. Film je to koji govori o mladoj studentici koja se bavi prostitucijom, a prikazan je na brojnim festivalima (Toronto IFF, Sarajevo FF, Raindance FF, Pusan IFF, Warsaw FF, Palm Springs IFF...), a s kinodistribucijom u više od četrdeset zemalja postao je najprodavaniji slovenski film u zadnjih dvadeset godina.

U slovenskim se novinama pojavljuje na tisuće oglasa tjedno u kojima mlade djevojke, mahom studentice, nude svoje tijelo za novac. Njihova obitelj i prijatelji ne znaju ništa o njihovu tajnom izvoru prihoda. Jedna je od njih i Aleksandra koja oglašava svoje usluge u novinama pod pseudonimom Slovenka. Aleksandra živi u uvjerenju da će je novac zarađen prostitucijom izvući iz dosade malog grada i omogućiti joj lagodan život u Ljubljani.

Slovenka se bavi posljedicama naše kapitalističke stvarnosti, a Screen Daily film naziva „inteligentnom metaforom“, dok Damjan Kozole o svome filmu koji je nastajao pet godina kaže: „Slovenka je portret mlade žene koju razdiru oprečni osjećaji prema sebi i svijetu oko sebe. Ona gubi osjećaj za realnost i poštovanje prema vlastitom tijelu, a sve zbog – kako kaže – želje za boljim životom.“ Među glavnim adutima filma svakako je uvjerljiva gluma mlade Nine Ivanišin, za koju je i nagrađena na Valencia Festival of Mediterranean Cinema.