Film

Britanska ljubavna drama VOJVOTKINJA otvorila Art-kino Grič

U srijedu, 4. siječnja 2012. u 19,00 sati premijerom Oscarom nagrađene britanske ljubavne drame Vojvotkinja (The Duchess) redatelja Saula Dibba s Keirom Kneightley, Ralphom Fiennesom i Charlotte Rampling u glavnim ulogama, otveno je Art-kino Grič u Jurišićevoj 6. Kino Grič kao repertoarno kino zatvoreno je 2005., od kada se u njemu samo povremeno održavaju filmske projekcije i druga kulturna događanja, a od sada će redovito prikazivati isključivo neholivudski repertoar u dva večernja termina – 19 i 21 sat. Programski je voditelj kina filmski kritičar Goran Ivanišević, a projekt art-kina vodi udruga Kulturni klub u suradnji s Kinematografima.

o filmu:

Vojvotkinja (The Duchess)
ljubavna drama, Velika Britanija, Italija, Francuska, 2008, 110 min.
produkcijska kuća: Pathé, BBC Films, Paramount Vantage
producent: Michael Kuhn, Gabrielle Tana

Mlada aristokratkinja iz 18. stoljeća ubrzo nakon udaje spoznaje da njezin stariji suprug od nje želi samo nasljednika...

SADRŽAJ: Sedamnaestogodišnja Georgiana lijepa je, inteligentna i šarmantna aristokratkinja, oduševljena prosidbom starijeg vojvode od Devonshirea te se, po savjetu svoje obitelji, koja od tog braka puno očekuje, za njega i udaje. Nažalost, vojvoda je suzdržan i tvrd čovjek zainteresiraniji za svoje pse negoli za upoznavanje vlastite supruge, od koje želi samo sina. Georgiana utjehu pronalazi u visokim društvenim krugovima u koje je ušla udajom, poglavito u društvu mladoga plemića Charlesa Greya…

O REDATELJU: Saul Dibb (1968, London, Velika Britanija), sin cijenjenog dokumentarista Michaela Dibba, poznat je po angažiranim filmovima – dokumentarcima Lopovi (Lifters iz 2002. o nepopravljivim kleptomanima) i Laka lova (Easy Money iz 2003. o problematično osobnom životu porno-glumice Violet Storm) te niskobudžetnoj kriminalističkoj drami Dječak Metak (Bullet Boy, 2004), koja se bavi sve raširenijim nasiljem i opsjednutošću oružjem među mladim Londončanima. Dibb je režirao i televizijsku seriju Linija ljepote (The Line of Beauty, 2006).

MEĐUNARODNA PREMIJERA: Filmski festival u Torontu 2008.
NAGRADE: Oscar i BAFTA za kostimografiju, nominacija za Zlatni globus (Ralph Fiennes), nominacija za Europsku filmsku nagradu po glasovima publike.

režija: Saul Dibb
scenarij: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb prema knjizi Amande Foreman
kamera: Gyula Pados
montaža: Masahiro Hirakubo
scenografija: Michael Carlin
kostimografija: Michael O’Connor
glazba: Rachel Portman
u glavnim ulogama: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Hayley Atwell, Simon McBurney