Izložbe

Galerija Prsten HDLU-a: Alma Orlić: Retrospektiva, 1961. – 2011.

U utorak, 3. siječnja u 19 sati u Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma otvara se  izložba Alma Orlić: Retrospektiva, 1961. – 2011. Do 22. siječnja 2012. publika će moći razgledati 120 ulja na platnu i 120 crteža tušem na papiru. Slikarstvo Alme Orlić osebujno je u novijoj hrvatskoj umjetnosti jer umjetnica nije podilazila trendovima i nametnutim modernizmima. Autorica je izložbene koncepcije dr.sc. Irena Kraševac, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti i predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Školovana na ponajboljoj tradiciji hrvatskoga slikarstva koju su joj na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu prenijeli znameniti profesori Marino Tartaglia, Vladimir Filakovac, Omer Mujadžić, Antun Mezdjić i Krsto Hegedušić, Alma Orlić cijeli je svoj stvaralački vijek ostala dosljedna klasičnom izričaju koji podrazumijeva metijer i tradicionalne teme: pejzaž, portret i mrtvu prirodu. Retrospektivna izložba podastire svu raznovrsnost slikarskih tema i motiva te omogućuje cjelovit uvid u opus akademske slikarice Alme Orlić.
 
Odluka da broj izloženih crteža bude jednak broju izloženih slika ima uporište u činjenici da slikarica njeguje crtež od samih početaka svoga stvaralaštva. Njezini virtuozni crteži intimne su impresije o doživljajima i ljudima koji je okružuju, impresije koje prenosi na papir iscrtavajući tako svojevrstan 'crtani' dnevnik. Uz svoj crtački i slikarski angažman, slikarica se zarana posvetila restauriranju umjetnina i jedna je od naših najvrsnijih restauratorica. Alma Orlić uspjela je i taj vid svoga stvaralaštva uklopiti u sklop tema i motiva koje prenosi na slikarsko platno i valja naglasiti da je riječ o originalnom autorskom pristupu koji dovodi do začudnih ostvarenja.

Alma Orlić rođena je u Zagrebu 1937. godine. Klasičnu gimnaziju završila je 1956., Akademiju likovnih umjetnosti 1961. godine (profesori: Mujadžić, Mezdjić, Tartaglia i Hegedušić), staž u Restauratorskom zavodu JAZU 1965., a ispit za konzervatora položila je 1968. godine. Na studijskom je boravku u Institutu Royal Du Partimoine Artistique, u Bruxellesu 1971. godine. Zvanje višeg restauratora dobiva 1978., a zvanje muzejskog savjetnika 1989. godine. Godine 1992. dobitnica je stipendije The Getty Conservation Instituta pri Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Conservation, u Kopenhagenu. Voditeljica je restauratorske radionice u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 1989. do 2001. godine. Ostvaruje brojna studijska putovanja i boravi u Španjolskoj, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Češkoj, Poljskoj, Engleskoj, Italiji, Turskoj i Tunisu. Alma Orlić izlagala je u domovini i u inozemstvu na 58 samostalnih i 285 skupnih izložaba. Dobitnica je brojnih diploma i otkupa. U povodu pedesetogodišnjice umjetničkog stvaralaštva Alme Orlić uskoro će biti tiskana monografija.