Izložbe

Izložba Tomislava Buntaka Lost in space

Otvorenje izložbe Tomislava Buntaka Lost in space održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019. u 19 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Izložba će trajati do 20. travnja. 

˝Velik dio opusa Tomislava Buntaka (1971.), jednoga od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikocrtača, ali i crtača slike, označujemo pojmom čudesno u umjetnosti. Izložbom u Kabinetu grafike HAZU Buntak izlaže novi ciklus stripovski povezanih slikocrteža na papiru nazvanih Lost in Space (2018.). (…)

Autorove vizualizacije, poput samog crtača, sazdane su od imaginacije, fantazije, koncentracije, fokusiranosti i vještine. (…) Vidimo sublimiranu Buntakovu SF viziju utemeljenu na zapadnom poimanju umjetnosti i njezinih osnovnih prikazivačkih načina te varijacija koje počivaju na varci oka, kao i odmacima od njih; uprizorenu dvodijelno-trodijelnim crno-bijelim slikosjenčanjem, totalnim zagušenim kadrom, kao i raznolikim modulacijama – crtkanjem ispunjenih povezanih obličja, ovdje muških i ženskih astronauta u opuštenoj svemirskoj igri. Podmorje je preobraženo u kozmički ocean, gdje su istezanja i izrastanja u pravocrtnim i dijagonalnim smjerovima relativizirana simulacijom bestežinskog stanja. Za Buntaka uobičajena flora i fauna transformirana je u organičke hibridne letjelice, organsko-mehaničke strojeve koji odaju univerzalno prapočelo bioloških praoblika, autorove verzije izumiteljstva pretočene u hibridni konstrukt. Umjetnik zna: u svaku budućnost utkana je prošlost, a lančana reakcija od organičkoga prototipa preko mehaničkoga tipa do Buntakove futurističke utopije uvijek je fantastična i bajkovito pričljiva te na svojevrsni način posvećena. (…)