Knjige

Predstavljanje knjige Exploded Gaze Gorana Sergeja Pristaša

Nakon američkih predstavljanja u Chicagu i na sveučilištu Stanford, a prije evropskih promocija u Bruxellesu, Ljubljani i Kopenhagenu održat će se zagrebačko predstavljanje knjige Exploded Gaze Gorana Sergeja Pristaša, svojevrsne summa dramaturgica autorove teorijske i umjetničke prakse. Knjigu je objavio Multimedijalni institut, u suradnji s izvedbenim kolektivom BADco i riječkim Drugim morem.

Na predstavljanju će govoriti Bojana Kunst (Justus-Liebig Universität Gießen), Una Bauer (Akademija dramske umjetnosti), Stephen Zepke(Beč), Goran Sergej Pristaš (Akademija dramske umjetnosti), a ulomke iz knjige čitat će Tessa Litvan. Na predstavljanju će svirati Alen Nenad Sinkauz.

Raznovrsna oblicima i bogata stilovima, od osobnih umjetničkih zapisa do znanstvenih uvida, ova knjiga "rekapitulirajući dva desetljeća Pristaševog rada u kazalištu i umjetnosti, zabljesne čitatelja kao rijetka poslastica poetike i političke i filozofske misli istovremeno. U virtuoznom stilu, ovaj svezak donosi svježe poglede na gledanje, vrijeme i produkciju kroz koje se maštovite i kritičke sile kazališta iznova izmišljaju preko granica teatra. Kao i Jean-Luc Godard, Mladen Stilinović ili Anne Boyer, Pristaš udahnjuje novi život kompaktnom promišljanju iz same umjetnosti koje može promijeniti naš pogled na svijet ako slijedimo njegove mudre implikacije.”
(Bojana Cvejić)

Goran Sergej Pristaš je dramaturg, osnivač kolektiva BADco. i profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projektima i suradnjama Pristaš je sudjelovao na Venecijanskom biennalu 2011. i 2016., Documenti 12 i brojnim festivalima, izložbama i konferencijama.