FESTIVALI

Festival svjetla

Ovogodišnji će zagrebački Festival svjetla audiovizualnim instalacijama i projekcijama povijesnoj će gradskoj jezgri, živopisnim bojama i čarolijom svjetla, udahnuti novi još neotkriveni život te će se proširiti na 20 lokacija na kojima će biti prikazane 23 instalacije, najavljeno je na konferenciji za medije u četvrtak. Festival počinje 20. ožujka a završava 24. ožujka 2019.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld kazala je da se predstavljanjem festivala najavljuje i ovogodišnja turistička sezona kao i dolazak proljeća.

Festival će ove godine zbog velikog interesa biti duži za jedan dan i trajat će od 20. do 24. ožujka. Lokacija povijesne gradske jezgre svaki će dan od 18 do 23 sata, uz pomoć  audiovizualnih instalacija i projekcija, predstavljati vizije umjetnika.

Kao i lani, instalacije će biti postavljene u tunelu Grič, Art parku, Tomićevoj ulici, kuli Lotrščak, Strossmayerovom šetalištu, Vranicanijevoj poljani, parku Grič, platou Gradec, atriju i Galeriji Klovićevi dvori, Jezuitskom trgu, Opatičkoj ulici, Hrvatskom institutu za povijest, velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba, Vrazovom šetalištu, dječjem igralištu na Dubravkinom putu, ljetnoj pozornici Tuškanac i na Tuškancu.

Bienenfeld je najavila da je uključena još jedna lokacija, i to je crkva st. Katarine na čijem će pročelju biti prikazani vitraji iz unutrašnjosti crkve.

''Na 20 lokacija bit će prikazane 23 svjetlosne instalacije od kojih će tri postaviti umjetnici iz Kine", rekla je Bienenfeld. Tema Festivala je proljeće koje simbolizira buđenje i rast.

Pod motom "Obasjaj! Razvedri! Osvjetljenje! Oduševljenje! Iluzija! Konfuzija! Blještavo, sjajno, obasjano, bajno!", organizatori su pozvali građane da dođu i boraveći u prirodi dočekaju proljeće u čije se ime i organizira svjetlosni i šareni festival.

"Umjetnici svjetla koriste grad kao slikarsko platno, njegove zgrade i spomenike, noćno nebo, šetališta i trgove. Svjetlom stvaraju inovativnu umjetnost koja svijet barem na trenutak čini drugačijim, šarenijim, blještavijim, a koja je iz muzejskih prostora izašla van, na ulicu, među ljude", poručili su organizatori.

Festival je uvršten u međunarodnu organizaciju Fest of Lights International, a u Zagrebu je cijeli program besplatan.