Glazba

Koncert uglednog mađarskog dirigenta Tibora Bogányija i Simfonijskog orkestra Muzičke akademije

U subotu, 2. ožujka 2019. u 19.30, održat će se koncert Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Vijećem mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Veleposlanstvom Mađarske i Mađarskim institutom Zagreb pod nazivom Evening of Temperament u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa.

Simfonijski orkestar Muzičke akademije nastavlja surađivati s uglednim svjetskim dirigentima! Nakon Quentina Hindleya iz Francuske i Franza Antona Kragera iz SAD-a Simfonijski orkestar Muzičke akademije predstavit će se zagrebačkoj publici ovaj put pod ravnanjem uglednog mađarskog dirigenta Tibora Bogányija.
Rođen 1974. godine u Madarskoj, Bogányi je postao međunarodno poznat kada je sa samo 28 godina postao glavni dirigent filharmonijskog orkestra finskog grada Turku. Bogányi, inače vrsni violončelist, od 2011. je godine šef dirigent Panonske filharmonije iz Pecuha, a redovito dirigira orkestrima diljem svijeta.
Sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije Tibor Bogányi predstavit će Haydnovu simfoniju Palindrom, Varijacije na rokoko temu Čajkovskoga te Plesove iz Galante svog sunarodnjaka Zoltana Kodályja. Solistica na Varijacijama bit će violončelistica i studentica Muzičke akademije Lana-Lucija Horvatić.

U sklopu projekta i zajedničke suradnje Muzičke akademije, Vijeća nacionalne mađarske manjine Grada Zagreba, Mađarskog veleposlanstva i Mađarskog instituta u Zagrebu Tibor Bogányi održat će i javno predavanje uz manji koncert na kojem će nastupiti kao violončelist.
Predavanje naslovljeno Utjecaj i smisao muzike u 21. stoljeću održat će se u Mađarskom institutu u Zagrebu, Ulica Augusta Cesarca 10 u četvrtak, 28. veljače u 19 sati. Ulaz na predavanje je slobodan!