Glazba

Akademski projekt Iz čudesnog dječakovog roga prema glazbi G. Mahlera

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti i Sveučilištem za umjetnost iz Berna (Hochschule der Kunste Bern), pripremila je projekt Iz čudesnog dječakovog roga prema glazbi Gustava Mahlera, koji će se premijerno održati u petak, 8. veljače 2019 u 19,30. Reprize će se održati 9. (u 17.00 i 19.30), 11. (u 19.30), 13. (u 19.30), i 15. veljače (u 19.30).

Pjevači i instrumentalisti su studenti Muzičke akademije pod mentorstvom prof. Dunje Vejzović i prof. Pavla Zajceva, dok izvedbama dirigiraju studenti iz klase prof. Mladena Tarbuka. Studenti Akademije likovnih umjetnosti osmislili su vizualni identitet projekta, a za svjetla pozornice pobrinut će se studenti Akademije dramske umjetnosti. Kostimografiju je osmislila Barbara Repe.

Ideja projekta vrlo je zanimljiva jer Gustav Mahler nikada nije skladao operu, dramu ni neko djelo za pozornicu, ali je bio u svoje vrijeme važna figura kao intendant opere i operni dirigent. Njegova je glazba nekoliko puta bila uporabljena u baletu i modernom plesu, ali nikad nije uprizorena na opernoj pozornici. Ovo je tako prvi pokušaj da se njegova glazba smjesti na scenu.

Centralna ideja projekta je kreirati priču o mnogim različitim verzijama moderne žene i muškaraca, nje i njega te pokušati odgovoriti na pitanje kako pronaći pravi put kroz život, zajedno ili sam, kroz uspone i padove, naprijed ili nazad.