Kazalište

Predstava Glumica Pascala Ramberta premijerno u HNK

Kao prvu dramsku premijeru u novoj kalendarskoj godini Hrvatsko narodno kazalište najavljuje, u petak, 1. veljače, predstavu Glumica francuskog pisca, koreografa i redatelja Pascala Ramberta, koji će svoj komad napisan posebno za glumce Moskovskog hudožestvenog akademskog teatara, i režirati. 

Komad se igra u prijevodu Zlatka Wurzberga. Rambert osmišljava i scenografiju, kostimografkinja je Anaïs Romand, dramaturginja Sanja Ivić, oblikovatelj svjetla Thierry Morin.

Glume Alma Prica, Nina Violić, Vlasta Ramljak, Siniša Popović, Livio Badurina, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Franjo Kuhar, Dušan Gojić, Damir Markovina, Silvio Vovk, Tesa Litvan i Luca Anić.

Dramski komad Glumica donosi priču o velikoj divi ruskog teatra koju publika obožava, a koja će nenadano umrijeti. Dok leži na samrti, uz njenu postelju izmjenjuju se kolege iz kazališta, prijatelji, članovi obitelji, ljubavnici, svatko sa svojom tiradom o životu ili umjetnosti.

Soba u kojoj leži Rambertova 'glumica' pretrpana je buketama cvijeća kao izrazom apsolutne ljubavi - dok je prije nekoliko godina radio u Moskvi, autora se dojmio ruski običaj da gledatelji glumcima na premijere donose velike količine cvijeća.

Ova melodrama ruskog ugođaja, s mnogo suza i cvijeća, iskaza o kazalištu i životu, obožavanju glumaca i kultu umjetnosti, s ruskim imenima likova, Rambertova je posveta ljubavi prema kazališnoj umjetnosti kroz koju se provlači ideja o svijetu koji se približava svome kraju.

Pascal Rambert (Nica, 1962.) francuski je pisac, koreograf, filmski i televizijski redatelj. Sa sedamnaest godina osniva kazališnu skupinu, poslije studira filozofiju, a 1982. utemeljuje novu kazališnu skupinu izvodeći Büchnerova djela. Osim režijom, bavi se koreografijom i filmom. Godine 2012. uručena mu je nagrada Udruženja kritičara za najbolju novu dramu na francuskom jeziku, francusko ga je ministarstvo kulture 2013. imenovalo Vitezom reda umjetnosti i književnosti, a godine 2016. dobio je nagradu Francuske akademije za cjelokupni opus u polju kazališta. Od 2014. godine angažiran je kao dramatičar Nacionalnog teatra u Strasbourgu, od siječnja 2017. djeluje kao suradnik kazališta Théâtre des Bouffes du Nord u Parizu, a od rujna iste godine i u madridskome El Pavón Teatro Kamikaz. 

U Hrvatskoj je već režirao vlastite tekstove Zatvaranje ljubavi (2011.) i Moj duh (2014.) u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Glumica je njegova prva režija u HNK-u Zagreb.

Sljedeće izvedbe predstave su  4. i 8. veljače, 5. ožujka i 13. travnja 2019.

Ulaznice