Glazba

Ansambl Antiphonus otvara ciklus Triade

utorak, 29. siječnja s početkom u 20 sati u foajeu Muzeja za umjetnost i obrt, vokalni Ansambl Antiphonus pod umjetničkim i dirigentskim ravnanjem maestra Tomislava Fačinija otvara ovogodišnji ciklus Triade - posebno osmišljenim programom naziva Chez Petrarca, koji donosi madrigale i pjesma skladane na Petrarkinu poeziju.

Poseban gost na sceni bit će svjetski poznati virtuoz na lutnji Luca Pianca, koji dolazi iz Švicarske.

„Kennst Du das Land...? Onu zemlju, u kojoj  cvaše  Menčetić, Marulić, Lucić i Ranjina, onu najvjerniju utvrdu petrarkizma… Zar upravo u njojzi,  zar nije krajnje očekivano da publika pohrli na koncert posvećen poeziji velikog barda soneta i tražitelja nebeskog u zemaljskom? Iz pera Arcadelta, Palestrine, Lassa, Marenzija, Werta i Monteverdija, čut ćemo kako je Petrarca pomirio svoje nebo i zemlju, i možda saznati odgovor na pitanje mnogih mučenika školske lektire: Kakav je to tip koji je cijeli život pisao o jednoj ženi,  s kojom se družio samo vrlo izdaleka ili u mislima? Pa, možda zato što se gospođica Laura prezivala de Sade... No eto, ona je uminula, ali trajni ideal je ostao; soneti su ostali tužni, a Petrarka nije. Gospođica Laura se preobrazila u vječne lovorike kojima je velikan ovjenčao svoje čelo u najboljoj antičkoj maniri, nudeći nepresušno blago inspiracije skladateljima svih naraštaja“, najavio je nadahnuto predstojeći koncert Tomislav Fačini.

 

Ulaznice su u prodaji, a mogu se kupiti svaki dan (i na dan koncerta) na info pultu Muzeja za umjetnost i obrt, po redovnoj cijeni od 80 kuna, a za umirovljenike, studente i učenike od 50 kuna, te 35 kuna za članove umjetničkih glazbenih udruga, kao i putem https://www.entrio.hr/