Film

Punk molitva, novi ciklus filmova u Kinoklubu Zagreb

Od subote, 12 siječnja 2019. Kinoklub Zagreb počinje s novim ciklusom filmova naslovljenim Punk molitva. Projekcije će se održavati subotom od 20 sati.

Na rasporedu je pet filmova: Gamer, r. Oleg Sentsov (2011), 12. siječnja, Pussy Riot: A Punk Prayer, r. Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin (2013.), 19. siječnja, Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom, r. Evgeny Afineevsky (2015.), 26. siječnja, The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov, r. Askold Kurov (2017.), 2. veljače te Our new president, r Maxim Pozdorovkin (2018.), 9. veljače 2019.

Gamer
Mladi Ukrajinac većinu svog vremena provodi igrajući video igrice. Odličan je u pucanju u neprijatelje u "Quake"-u, ali ne tako uspješan u svom stvarnom životu, iz kojeg pokušava, ali ne uspijeva pobjeći.

Pussy Riot: A Punk Prayer
Priča o Nadiji, Mashi i Katiji iz feminističkog umjetničkog kolektiva Pussy Riot. U veljači 2012. izveli su 40-sekundnu "punk molitvu" unutar glavne katedrale u Rusiji, što je dovelo do njihovog uhićenja na temelju vjerske mržnje, nakon čega je uslijedilo suđenje koje je odjeknulo diljem svijeta i preobrazilo lice ruskog društva.

Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom
Kronični događaji koji su se odvijali u 2013. i 2014. godini, ovaj dokumentarac svjedoči o formiranju novog pokreta za građanska prava u Ukrajini. Ono što je počelo kao mirne studentske demonstracije koje podupiru europsku integraciju pretvorile su se u punopravnu nasilnu revoluciju koja je zahtijevala ostavku predsjednika zemlje.

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov
U kolovozu 2015., unatoč nedostatnim dokazima, nedosljednosti slučaja i promjeni svjedočenja ključnog svjedoka, ruski sudovi osudili su ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora. Film istražuje okolnosti slučaja Sentsova, prati napredak suđenja i pokušaje Olegove obitelji, prijatelja i odvjetnika da ga spase iz zatvora.

Our new president
Dokumentarni film koji prati priču o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa za 2016. i ispričan je u cijelosti kroz snimke iz ruskih medija pod pokroviteljstvom države. "Naš Novi predsjednik" je satira o ruskim medijima i njihovom preuzimanju američke politike.


 Priredio: Martin Mikša