Glazba

Božićni koncert ciklusa Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu

Božićni koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato održat će se u utorak, 18. prosinca u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu. Zbor HRT-a i pomno odabrane vokalne soliste predvodit će maestro Tomislav Fačini, a u izvedbi pridružit će im se i Zagrebački solisti.

Ozračje najvedrijega kršćanskog blagdana, veselje i iščekivanje Isusova rođenja, nezamislivo je bez glazbe u kojoj se ogleda s posebnom blagošću i ljepotom.

Jednostavnost, pastoralnost i posezanje za tradicijom očituju se u Božićnom oratoriju Camillea Saint-Säensa. Kroz izbor tekstova na latinskom iz Starog i Novog zavjeta, psalama i evanđelja te katoličke božićne liturgije, mahom u homofonom slogu, stvorio je osobiti spoj romantičnog poleta i baroknih reminiscencija (iako je na partituru stavio opasku „u stilu J. S. Bacha”, nije sigurno je li poznavao Bachov Božićni oratorij).

No, suzdržani izričaj koji prevladava Oratorijem ipak nije bio dovoljan za iskaz duboke dirnutosti; odbljesci grandioznosti u solističkim dionicama i intenzivna zborska epizoda otkrivaju veličanstvo božićnog misterija.

Obilje hrvatske tradicijske pučke pjesme svjedoči o posebnoj tradiciji o kojoj zapisi sežu u 12. stoljeće.

Prigoda je za novo ruho drevnih napjeva, sa svježim harmonijama, uz mali instrumentalni sastav, pa tako u drugom djelu programa slušamo Hrvatske božićne pjesme, za soliste, zbor i instrumentalni ansambl, autora Tomislava Fačinija.


Priredio: Martin Mikša