Izložbe

Strossmayerova galerija starih majstora otvara izložbu Portreti u Strossmayerovoj galeriji

Strossmayerova galerija starih majstora HAZU pripremila je  izložbu Portreti u Strossmayerovoj galeriji čije će se otvaranje održati u utorak, 18. prosinca 2018. s početkom u 19 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 24. veljače 2019. godine.

Izborom četrdeset djela iz zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora nastalih u vremenskom rasponu od XV. do XX. stoljeća predstavljen je portretni žanr u svoj raznolikosti pristupa unutar istovjetne tematike. Dosada većinom rijetko izlagane slike, uz pokoju portretnu skulpturu, potječu iz različitih europskih slikarskih škola Italije, Francuske, južne i sjeverne Nizozemske, Njemačke i Austrije te hrvatske moderne pokrivajući značajno razdoblje portretnoga žanra.

Sakupljeni na jednome mjestu, ovdje prezentirani portreti predstavljaju galeriju vladara, crkvenih velikodostojnika, plemkinja, umjetnika, trgovaca, uglednih građana i donatora Strossmayerove galerije.

Nastavljajući se na recentna predstavljanja pojedinih tematskih cjelina iz fundusa Galerije, i ova je izložba nastala kao rezultat kontinuiranog i sustavnog stručnog i znanstvenoistraživačkog rada autorskog tima na obradi djela iz bogatoga zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora, s namjerom prezentiranja jedne tematske cjeline koja je tek fragmentarno zastupljena u stalnome postavu.

Uz izložbu će biti objavljen i prateći katalog u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, s tekstom autora izložbe Borivoja Popovčaka, dr. sc. Ive Pasini Tržec i dr. sc. Ljerke Dulibić.

Galerija starih majstora HAZU


Priredio: Martin Mikša