Glazba

Jedan od najboljih violinista svijeta, Sergej Krylov u Majstorskom ciklusu

Jedan od pet najboljih violinista svijeta, prema mišljenju Mstislava Rostropoviča, Sergej Krylov stiže u Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a. Koncert će se održati u četvrtak, 13. prosinca u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Umjetnika školovanog na Moskovskome državnom konzervatoriju u Zagreb dovodi kolega sa Sveučilišta za glazbu i umjetnost u Luganu, maestro Enrico Dindo, a uz Simfonijski orkestar HRT-a predstavit će se Koncertom Petra Iljiča Čajkovskog.

„Suočeni smo sa strašnom mogućnosti postojanja glazbe čiji se smrad čak može osjetiti!” zapisao je ugledni kritičar Eduard Hanslick nakon praizvedbe Koncerta za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog u Beču 1881. godine. Skladatelj je bio duboko povrijeđen, no zahvaljujući nastojanjima vrsnih violinista,među prvima Karela Halířa, Koncert je našao put do publike i danas je najpoznatije koncertno djelo violinističkog repertoara i istinski izazov violinistima diljem svijeta.

Maestro Enrico Dindo program će uokviriti zvucima svoje domovine Italije, odajući počast sunarodnjaku Gioachinu Rossiniju na 150. obljetnicu njegove smrti. Uvertira operi Talijanka u Alžiru donosi tipičnu Rossinijevu mladenačku prštavu energičnost, a suita Fantastični bazar, u rukopisu Ottorina Respighija, obrađuje njegova kasna klavirska djela.

Ulaznice kupite ovdje!


Priredio: Martin Mikša