Glazba

La Fura dels Baus u Lisinskom

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u petak,  7. prosinca španjolsku kazališnu družinu La Fura dels Baus, s nastupom pod nazivom Free Bach 212 koju organizator najavljuje kao eksploziju umjetničke strasti u specifičnoj interpretaciji skupine koja pomiče granice teatra i pretvara pozornicu u igralište koje vrvi zabavom, komedijom, opasnostima i fantazijama.

La Fura dels Baus kazališna je družina iz Barcelone koja od 1979. godine osvaja svijet svojom jedinstvenom vizijom teatra. Pozornost najšire svjetske javnosti privukli su svojim doprinosom nezaboravnom spektaklu otvaranja Olimpijskih igara u Barceloni. Neutaživa znatiželja, hrabar istraživački duh, visoko estetizirani izraz povezan s najsuvremenijim scenskim tehničkim rješenjima… sve je to sadržaj velike „furanske“ kreativne radionice.Ekscentričnost, nekonvencionalnost, inovacija, spajanje tjelesnosti i mističnog, provokativnog i sofisticiranog… doživjet ćemo i u programu s kojim La Fura u prosincu dolazi u Lisinski! La Fura je već nastupila u Zagrebu, na prvom Eurokazu 1987. sa svojom prvom velikom predstavom, danas već legendarnom Suz/o/suz. Tada na samom početku karijere, a danas velike međunarodne zvijezde.

Free Bach slobodna je interpretacija Seljačke kantate (Bauernkantate) BWV 212 J. S. Bacha iz 1742. godine. Burleska, komedija, društvena kritika, izazov zemaljskih užitaka. Sve su to koncepti s kojima nas „furisti“ s Bachom zovu za svoj raskošni stol u taverni elektronske glazbe, multimedijske slike, flamenca… čudesne, neočekivane, nove kazališne i filmske poetike.

Ulaznice po cijeni od 200, 240, 290 i 330 kn mogu se kupiti online na http://www.lisinski.hr/ ili na blagajni Dvorane.


Priredio: Martin Mikša