Izložbe

Izložba fotografija Zorana Filipovića u Mimari

Izložba crno-bijelih fotografija Zorana Filipovića Od Theresienstadta do Terezína; 1918.-2018. otvara se u srijedu, 28. studenog u 13 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara, kao tema obilježavanja kraja prvog svjetskog rata. 

Muzej Mimara predstavlja izložbu hrvatskog fotografa i pisca Zorana Filipovića. Izložba se može razgledati do kraja prosinca.

Kao misao vodilja ističe se povijesna dužnost današnjeg čovjeka plemenitom i odgovornom cilju obilježavanja završetka prvog svjetskog rata.

U suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskim povijesnim muzejom i Hrvatsko-češkim društvom, Muzej Mimara izlaže 40 radova, crno bijelih fotografija na temu utvrde Terezín u Češkoj. 
Tvrđava je sagrađena koncem 18. stoljeća kao dio obrambenog sustava Habsburške Monarhije. Podigao ju je tadašnji car Josip II., a ime joj je dao po svojoj majci carici Mariji Tereziji – Theresienstadt. Česi su kasnije to zdanje prozvali Terezín. Od početka 20. stoljeća tvrđava je služila kao zatvor za političke zatvorenike Monarhije. Za vrijeme okupacije od strane nacističke Njemačke 1939. godine Terezín postaje jedan od koncentracijskih logora. Poveznica velikog rata i Terezina je i sam Gavrilo Princip, čovjek koji je započeo 1. svjetski rat, atentatom na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu, a koji je u tamničkoj ćeliji s brojčanom oznakom „1“, umro 28. travnja 1918. godine.


Priredio: Martin Mikša