Film

Noć europske kinematografije u kinu Europa

Kino Europa će u utorak, 4. prosinca 2018. u 20 sati biti domaćin prvog  izdanja Noći europske kinematografije, a svečanu proslavu obilježit će besplatna projekcija poljskog filma Hladni rat  hvaljenog redatelja Pawela Pawlikowskog.

Noć europske kinematografije jedinstvena je manifestacija koja će poprimiti specifična obličja na 34 različite lokacije. Svako od 34 događanja organizira po jedno kino-domaćin, koje je međunarodno priznati član mreže europskih kina Europa Cinemas. U slučaju Hrvatske čast je pripala kinu Europa, najpopularnijem zagrebačkom nezavisnom kinu koje je 2016. osvojilo Nagradu za najbolji program koju dodjeljuje gore spomenuta mreža.

Jedan je od najboljih filmova godine Hladni rat vodi nas u poslijeratnu Europu tijekom politički turbulentnih 50-ih. Između pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule razvija se snažna romansa. Oni su potpuno nespojivi, ali osuđeni jedno na drugo. Ova nemoguća ljubavna priča nominirana je za čak pet Europskih filmskih nagrada, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem u Cannesu. Posebno smo ponosni što je na filmu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Uz Poljsku, Berlin i Pariz dio filmske radnje sniman je u Splitu, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.  Nakon projekcije slijede razgovor s gostima i prigodni domjenak.

Ulaz na svečanu proslavu Noći europskkinematografije i projekciju poljskog filma Hladni rat Pawela Pawlikowskog besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica. Broj ulaznica je ograničen i dostupan do popunjenja dvorane. 

Noć europske kinematografije realizira se uz financijsku podršku Europske komisije i potprograma MEDIA, te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE - Uredom MEDIA Hrvatske


Priredio: Martin Mikša