Kazalište

Predstava Tulum u samostanu, u režiji Aide Bukvić premijerno u Komediji

Nakon radova na obnovi gledališta,  u petak, 23. studenog 2018. premijerom predstave Michaelea Wynnea Tulum u samostanu, u režiji Aide Bukvić, otvorit će se nova sezona u kazalištu Komedija.

Autorski tim, osim redateljice, čine scenograf Ivo Knezović, koji je zajedno s Hrvojem Vranićem i preveo tekst s engleskog, kostimografkinja Gabrijela Krešić te autor glazbe Christian Kanazir.

U predstavi nastupaju: Vanja Ćirić, Igor Mešin, Ronald Žlabur, Dajana Čuljak, Goran Malus, Sanja Marin te Ivan Čuić.

Grupa dobrih prijatelja odluči zajedno dočekati Novu godinu u starom samostanu preuređenom u luksuznu kuću za odmor. Samostan je duboko u provinciji, daleko od svake civilizacije, okružen šumom. Nema signala za mobitel, nema interneta, nema televizije. 
Samo gluha tišina - koja je toliko glasna da ne možeš čuti ništa drugo. Sam sa svojim ludim mislima. Ali ne mora biti tako. Zašto čovjek ima prijatelje, ako ne da ne bude sam sa svojim ludim mislima?!
Pozivnice su odaslane. Prijatelji će se naći, sve će biti kao nekad… Ili?
Kate, koja ih je sve okupila, odlučila je da provedu jednu mirnu Novu Godinu, bez pritiska. Fina večera, razgovor i društvene igre – kako i priliči ljudima koji se bliže četrdesetoj. Besmisleno partijanje je iza njih, opijanje i droga također. Zar?
Da, moglo je biti i tako, samo što Kate nije provjerila imaju li i njezini prijatelji iste planove. Jesu li im na umu iste novogodišnje odluke? Naravno da nisu. Jer koga poznajemo manje nego najbliže prijatelje… Zar ne?
A i pretpostavljamo da nam jedna ili dvije čašice neće naškoditi. Ili? 
Dodajmo tome jednu toaletnu torbicu, u kojoj ima svega osim četkica za zube i društvene igre mogu započeti. Dodajmo tome nepozvane goste. Ma dodajmo i one pozvane. Dodajmo želje, strahove, očekivanja, razočaranja, smijeh, sjećanja, zavist, ogorčenje, radost, iluzije, opsesije, ljubav i laž i ova crnohumorna drama može započeti. A u osvit Novoga ljeta, očekuje nas puno više od teškog mamurluka…

Tulum u samostanu je komedija koju je Michael Wynne praizveo u prizemlju Royal Court Theatre u Londonu 2009. godine. Nakon izuzetno dobro primljene praizvedbe, tekst je nadopisan i proširen, a za novu verziju autor je dobio nagradu Olivier za najbolju novu komediju.

Ulaznice!


Priredio: Martin Mikša