Izložbe

Retrospektiva Nikole Reisera u Galeriji Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori u 2018. godini nastavlja svoj ciklus retrospektiva posvećenih velikim hrvatskim umjetnicima čije opuse vrijedi iznova promotriti, revalorizirati te smjestiti njihov značaj u kontekst domaće, ali i europske povijesti umjetnosti. Ciklus se nastavlja velikom retrospektivom Nikole Reisera, a izložba će trajati od 8. studenog do 3. veljače 2019.

Ciklus započet izložbama posvećenima Nives Kavurić Kurtović, Dimitriju Popoviću i Vasku Lipovcu nastavlja se velikom retrospektivom Nikole Reisera povodom stogodišnjice umjetnikova rođenja što će se u studenom ove godine otvoriti u Galeriji Klovićevi dvori

Slikarstvo Nikole Reisera u poslijeratnoj hrvatskoj umjetnosti zauzima značajno i zasebno mjesto. Iako generacijski pripada skupini hrvatskih umjetnika stasalih početkom pedesetih godina prošloga stoljeća koja je oslonivši se na iskustva avangardi s početka 20. stoljeća pribjegla novom, oslobođenom vidu umjetnosti kroz apstrakciju, Nikola Reiser ipak će slijediti svoj put i čitavoga života njegovati vlastiti, autentičan likovni izraz. 

Retrospektiva će obuhvatiti sve faze umjetnikova stvaralaštva - od najranijih dana prije formalnog obrazovanja na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, radova iz vremena provedenog u Drugome svjetskom ratu, djela iz šezdesetih godina u kojima eksperimentira s kolažima i kompozicijama, do povratka portretistici, krajolicima i mrtvim prirodama, poglavito cvijeću koje je kontinuirano slikao do kraja života.

Predviđeno je izlaganje oko 200 umjetnina (slika, crteža, grafičkih mapa) iz brojnih muzejskih institucija (Moderne galerije Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Kabineta grafike HAZU, Hrvatskog povijesnog muzeja, Gradskih muzeja u Karlovcu i Samoboru) te privatnih zbirki. 


Priredio: Martin Mikša